Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Triboi a precizat când va fi semnat contractul de livrare a gazelor pentru 2016

© Sputnik / Евгений ПанасенкоГазовая комфорка
Газовая комфорка - Sputnik Moldova
Abonare
Contractul cu privire la importul gazelor rusești în Moldova va fi prelungit până la sfârșitul lunii decembrie, când se va întruni consiliul observatorilor pentru examinarea acestui contract, a declarat miercuri ministrul adjunct al Economiei, Valeriu Triboi.

CHIȘINĂU, 16 dec — Sputnik. În timpul apropiat, Moldova va prelungi contractul cu „Gazprom", a declarat miercuri ministrul adjunct al Economiei, Valeriu Triboi, după audierile cu ușile închise în cadrul comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.

„Am discutat despre securitatea energetică a țării. Ministerul Economiei a dat asigurări în fața deputaților că consumatorii finali de gaze și energie electrică pot fi liniștiți, deoarece vor fi asigurați în deplină măsură", le-a spus Triboi jurnaliștilor.

Дожимная насосная газостанция - Sputnik Moldova
Într-un an, gazul rusesc livrat Moldovei s-a ieftinit cu aproximativ 162 dolari

Potrivit acestuia, contractul pentru livrarea gazelor în republică expiră la 31 decembrie, însă în viitorul apropiat el va fi prelungit şi pentru anul 2016.

„Între 23 și 30 decembrie urmează să se întrunească în ședință consiliul de observatori care vor discuta pe marginea acestui contract. Tot atunci el va fi prelungit", a menționat Triboi.

Contractul de livrare în Moldova a gazelor naturale rusești se prelungește anual. În anul trecut „Gazprom" și „MoldovaGaz" au semnat contractul pe 11 noiembrie.

Gazprom - Sputnik Moldova
Cum va afecta Moldova suspendarea livrărilor de gaze către Ucraina?

Începând cu anul 2008, prețul la gazele livrate de „Gazprom" pentru Moldova se stabileşte trimestrial după formula care ia în calcul indicele de modificare a prețurilor la motorină și păcură. Conform totalurilor pe primul trimestru al anului 2015, prețul contractual la gazele naturale pentru Moldova a constituit 310,96 dolari SUA pentru un metru cub, cu 55,39 dolari mai puțin față de perioada analogică a anului 2014. În trimestrul doi, acest preț a fost de 252,5 dolari SUA pentru un metru cub, iar în trimestrul trei — 204 dolari.

Anterior, Triboi declarase că „în prezent prețul la gazele rusești pentru Moldova este foarte avantajos pentru noi".

Fluxul de știri
0