Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce nume de potenţiali premieri ar vrea să mai audă Leancă

© Sputnik / Мирослав РотарьIurie Leancă Юрий Лянкэ
Iurie Leancă Юрий Лянкэ - Sputnik Moldova
Abonare
Toate partidele proeuropene trebuie să-şi nominalizeze candidaţii la şefia Cabinetului de Miniştri, a declarat liderul PPEM.

CHIŞINĂU, 16 nov — Sputnik. Şeful Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, a declarat miercuri după discuţia cu şeful statului, Nicolae Timofti, că una dintre următoarele etape deblocare a crizei politice în care se află ţara va fi întrevederea „liderilor celor patru partide proeuropene".

Partidele parlamentare care împărtăşesc ideea vectorului european sunt PD, PLDM, PL şi PPEM.

Marian Lupu - Sputnik Moldova
Politică
Lupu despre sinceritatea PLDM: ei nu negociază, ci vor dreptul de veto

„Noi trebuie să ştim toţi candidaţii la funcţia de prim-ministru care sunt propuşi de partidele proeuropene", a menţionat Leancă.

Potrivit spuselor sale, el nu a discutat cu Timofti candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de şef al Cabinetului de Miniştri.

„Situaţia este dramatică şi degradează cu fiecare zi. Trebuie să identificăm căi de soluţionare a acesteia. Timp de şase ani ne-am învăţat să depolitizăm instituţiile statului", a declarat Leancă, adăugând că „Europa ne va ajuta în acest sens".

Potrivit sondajelor de opinie, cea mai mare parte a populaţiei optează pentru vectorul politic euroasiatic. Datele celui mai recent sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor arată că 43 la sută dintre respondenţi s-ar pronunţa în favoarea integrării ţării în Uniunea Eurasiatică. Pentru integrarea în Uniunea Europeană pledează 39% din populaţie. Cifrele sunt comparabile cu cele prezentate de Institutul de Politici Publice: 42% dintre respondenţi ar vota pentru Uniunea Vamală, iar 39% — pentru Uniunea Europeană.

Fluxul de știri
0