Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Când va fi anunţat candidatul la funcţia de premier

© Sputnik / Miroslav RotariTimofti Тимофти
Timofti Тимофти - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reprezentanţii aparatului preşedintelui au declarat că şeful statului va prezenta în curând candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru. Deocamdată însă numele acestuia rămâne necunoscut.

CHIŞINĂU, 14 dec — Sputnik. Din punct de vedere juridic, pornind de la normele constituţionale, nu este indicat nicăieri termenul-limită în care preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, ar trebui să anunţe candidatura la funcţia de premier, a declarat pentru Sputnik deputatul democrat Sergiu Sârbu.

Anterior, reprezentanţii aparatului şefului statului au anunţat că Timofti va prezenta în timpul cel mai apropiat candidatul la funcţia de prim-ministru.

Marian Lupu Мариан Лупу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Liderul PD: Timofti ar putea fi influenţat pe ascuns de anumite forţe

Potrivit lui Sârbu, legislaţia în vigoare indică doar termenul-limită în care Parlamentul trebuie să numească Guvernul.
„Dacă acest lucru nu se va întâmpla, ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate. Evident, noi am vrea ca numirea să aibă loc cât mai curând, însă totul depinde de desfăşurarea negocierilor", a spus Sârbu.

Partidele care au iniţiat discuţiile privind formarea unei noi alianţe de guvernare — PDM, PLDM, PL şi grupul Leancă — nu reuşesc să ajungă la o înţelegere. În urma câtorva runde de consultări, foştii parteneri deja de a treia Alianţă pentru integrare europeană au declarat că nu au ajuns deocamdată la vreun rezultat. Duminică, liberal-democraţii au declarat că sunt gata să participe la negocieri, cu condiţia respectării condiţiilor formulate de ei anterior. Democraţii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte succesul de mai departe al negocierilor şi menţionează că PLDM blochează discuţiile prin condiţiile alogice pe care le impun.

Anterior, secretarul general al aparatului preşedintelui, Ion Păduraru, a declarat că Timofti ar putea propune candidatura viitorului premier până la 14 decembrie. Curtea Constituţională a Moldovei a decis că dacă deputaţii nu vor vota noul guvern până la data de 29 ianuarie 2016, Parlamentul ţării ar putea fi dizolvat.

Fluxul de știri
0