Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chirtoacă în căutarea devizei „corecte” pentru Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă Дорин Киртоакэ
Dorin Chirtoacă Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Abonare
Editorialistul Sputnik-Moldova Nicolai Costîrchin încearcă să înțeleagă dacă anume identificarea unei devize pentru Chișinău este astăzi principala problemă a capitalei.

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, este mereu ocupat cu treburi importante. Ba caută loc pentru instalarea Pomului de Crăciun, ba îndeamnă — nu se știe pe cine — să treacă Prutul. Ba transformă sărbătoarea națională într-un prilej de a-și anunța logodna, ba instalează cu „josul în sus" pavajul de pe strada pietonală.

Șirul faptelor importante ale edilului continuă. Până la 20 ianuarie 2016 primăria trebuie să decidă care va fi deviza Chișinăului. Probabil că anume acele slove de pe stema capitalei vor contribui la reparația tuturor drumurilor, la securizarea caselor de o eventuală inundație în cazul în care digul de la Ghidighici va ceda ș.a.

Примар Кишинева Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chirtoacă armonizează „paleta coloristică” a gheretelor cu fațadele dărăpănate

Însă neobositul primar și susținătorii săi o țin pe a lor debordând, pur și simplu, de idei. Ce-i drept, aceste idei se aseamănă foarte tare între ele. Să luăm, de exemplu, aceeași deviză de pe stema orașului. Deocamdată, există două variante: „Virtus Romana rediviva"  și „Prin Noi Înșine!"

Prima deviză era pe drapelul din secolul XVIII al unei subdiviziuni austriece alcătuită în întregime din români. Ei bine, virtutea este romană. Dar ce relație au avut romanii cu orașul Chișinău? Legiunile lor nu au ajuns prin aceste meleaguri. Cea de-a doua variantă propusă este deviza Ordinului „Coroana României", înființat de regele Carol I la 14 martie 1881.  

Chirtoacă așteaptă de la colegii săi un răspuns până la termenul stabilit. Ce vor alege aceștia? Nu este oare totuna?

Fluxul de știri
0