Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În ajun de sărbători, cresc preţurile în Moldova

© Sputnik / Rodion Procalei, ЛЕИ
lei, ЛЕИ - Sputnik Moldova
Abonare
Biroul Naţional de Statistică informează că, indicele preţurilor de consum în noiembrie faţă de octombrie a constituit 101,1%, iar faţă de noiembrie anul trecut – 113,5%.

CHIŞINĂU, 11 dec – Sputnik. Preţurile de consum au crescut în noiembrie cu 1,1 procente faţă de octombrie şi cu 13,5 la sută – în comparaţie cu luna noiembrie a anului trecut. 

Creşterea preţurilor medii de consum cu 1,1 la sută a fost determinată de majorarea  preţurilor la produsele alimentare – cu 2,4 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,8 la sută şi de descreşterea preţurilor la serviciile prestate populaţiei – cu 0,2 la sută. 

În luna noiembrie, au crescut preţurile la struguri proaspeţi – cu 19,4%, legume proaspete – cu 16,8%, ouă de găină – cu 7,4%, ulei vegetal  – cu 3,9%, cartofi, ciocolată – cu câte 2,5%, ceai şi zahăr tos – cu câte 1,2%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la citrice – cu 15,2%, fructe exotice – cu 7,3%, de asemenea au început să scadă preţurile la carne. 

деньги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Preţurile de consum au crescut într-un an cu peste 13 la sută

Luna noiembrie a fost marcată de majorarea preţurilor la aparate pentru igiena personală – cu 4,7%, aspiratoare – cu 3,9%, ţesături – cu 2,7%, maşini de spălat rufe şi veselă – cu 2,2%, dispozitive medicale – cu 2,1%, frigidere şi congelatoare – cu 2,0%, medicamente – cu 0,6%, lemne pentru foc – cu 2,7%, ţigări – cu 1,5%.

În luna de raport s-au redus preţurile la carburanţi– cu 1,9%.

La serviciile prestate populaţiei în luna noiembrie au crescut tarifele laboratoarelor medicale – cu 3,5%, transportarea deşeurilor în Comrat – cu 1,4%, repararea mobilei – cu 1,2%.

În noiembrie s-au redus tarifele medii lunare la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 3,3%, serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 2,4%, serviciile transportului feroviar internaţional şi plata pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe – cu câte 0,3%.


Fluxul de știri
0