Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce ar trebui păzit de fapt lacul Ghidighici

© Photo : Igor VzorovGhidighici baraj
Ghidighici baraj - Sputnik Moldova
Abonare
Experții au declarat pentru Sputnik Moldova că nu înțeleg de ce un obiect strategic atât de important nu a fost păzit până acum de forțele armate.

CHIȘINĂU, 11 dec — Sputnik. Lacul de acumulare de la Ghidighici poate prezenta un pericol pentru capitala Moldovei nu numai din cauza unei posibile catastrofe tehnogene, dar și din cauza unor acțiuni premeditate ale infractorilor.

Prim-ministrul interimar al Moldovei, Gheorghe Brega, a declarat după o vizită la faţa locului că obiectul trebuie să fie păzit de militari.

Наводнение. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
SIS avertizează: Chișinăul poate ajunge sub ape

"Acesta este un obiectiv strategic. În orice moment se poate întâmpla orice, dar acolo nici măcar iluminare nu există. Va veni, de exemplu, un narcoman cu o bombă, și totul va zbura în aer. Se poate întâmpla o mare tragedie", a declarat funcționarul.

Ex-viceministrul afacerilor interne al Moldovei, Boris Muravschi, a menţionat într-un comentariu pentru Sputnik că atitudinea neglijentă față de paza obiectelor strategice ar putea transforma în realitate scenariul celui mai groaznic film-catastrofă.

"Și Nistrul, și Ghidighiciul, și orice lac de acumulare este pentru noi un obiect strategic important. Ele trebuie păzite, trebuie îngrijite, pentru că altfel pot deveni sursa multiplelor probleme. Pe vremuri, paza militarizată interdepartamentală avea în vizor toate lacurile de acumulare. Pentru că ele pot fi utilizate în organizarea unor acte teroriste perfecte. Mulţi au văzut acest lucru în filme", a subliniat interlocutorul.

Ливень в Сочи - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce străzi din Chișinău ar putea fi lovite de apele de la Ghidighici

Ţinând cont de faptul că autoritățile au atras, parcă, atenţia asupra faptului că lacul de la Ghidighici nu este păzit, am putea să credem că filmele-catastrofă nu vor deveni realitate pentru Moldova, cel puțin în acest caz.

Dar ar trebui să amintim că anterior Alecu Reniță, președintele Mișcării ecologiste din Moldova, a declarat pentru Sputnik, că consecințele ruperii barajului de la Ghidighici ar putea fi catastrofale pentru Chișinău. Potrivit lui, s-ar forma un val uriaș, care ar trece prin lunca Bâcului, distrugând totul în calea sa. Va fi inundată toată partea de jos a Chișinăului — străzile Albișoara și Cantemir, gara feroviară și Poșta Veche. Potrivit calculelor Sputnik, în cazul unei asemenea catastrofe, vor fi într-o situaţie mai avantajoasă locuitorii de la Ciocana, din zona Universității Agrare și de la Buiucanii Noi.

Fluxul de știri
0