Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

SIS avertizează: Chișinăul poate ajunge sub ape

© Sputnik / Marina ZhurachowskayaНаводнение. Архивное фото.
Наводнение. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul Informații și Securitate (SIS) i-a expediat o scrisoare președintelui țării, în care avertizează asupra posibilului risc de inundare a capitalei Moldovei.

CHIȘINĂU, 9 dec — Sputnik. Chișinăul și suburbiile s-ar putea pomeni sub ape în urma unei eventuale ruperi a barajului lacului de acumulare de la Ghidighici, a avertizat recent de Serviciul Informații și Securitate (SIS).

Instituţia i-a expediat luni șefului statului, Nicolae Timofti, o scrisoare în care îşi exprimat  îngrijorarea în legătură cu pericolul eminent de inundare a Chișinăului.

"Barajul lacului Ghidighici nu corespunde cerinţelor minime de securitate, mecanismul de reglare a nivelului apei funcţionează parţial, astfel procesul de scurgere se află sub pericolul de provocare a scurgerii spontane şi riscul unei eventuale inundaţii de proporţii cu afectarea parţială a mun. Chişinău.", se subliniază în scrisoare.

Ploi cu grindină - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Consecinţele ploii: culturi agricole compromise şi subsoluri inundate

Despre o posibilă rupere a barajului s-a vorbit și anterior. De exemplu, la începutul acestui an, persoane responsabile de la Ministerul Mediului au confirmat informația apărută în mai medii de informare cum că  construcția hidrotehnică de pe lacul Ghidighici se află într-o stare deplorabilă. Pe unele sectoare, grosimea țevilor este de 4 în loc de 10 mm.

Lacul de acumulare de la Ghidighici a început să fie umplut cu apă în primăvara anului 1962. La începutul anilor 60 ai secolului trecut, pe malul lacului a fost amenajată o zonă de agrement cu o suprafață de aproximativ 1000 de ha, dintre care 124 erau ocupate de plantații verzi. Aici aveau loc competiții unionale și internaționale la canotaj și canoe și la alte genuri de sport. Lacul de acumulare de la Ghidighici este cel mai mare de pe cursul râurilor locale mici. Din cauza  înnămolirii, până în anul 2000 el a pierdut 31 la sută din volumul său total.

Fluxul de știri
0