Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Barajul de la Ghidighici ar putea fi păzit de armată

© Sputnik / Л. Мечетович / Accesați arhiva multimediaКомсомольское озеро в городе Кишиневе
Комсомольское озеро в городе Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul interimar Gheorghe Brega a declarat în cadrul unei vizite de lucru la barajul de acumulare de la Ghidighici că va solicita la Consiliul Suprem de Securitate ca obiectul să fie păzit de armată.

CHIŞINĂU, 9 dec – Sputnik. Barajul de acumulare de la Ghidighici ar putea fi păzit de militarii Armatei Naţionale, a declarat miercuri premierul interimar Gheorghe Brega după o vizită de documentare la baraj. 

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a expediat o scrisoare în adresa preşedintelui Nicolae Timofti şi premierului interimar Gheorghe Brega în care avertizează că barajul lacului Ghidighici nu corespunde cerinţelor minime de securitate. „Mecanismul de reglare a nivelului apei funcţionează parţial, astfel că procesul de scurgere se află sub pericolul de provocare a scurgerii spontane şi riscul unei eventuale inundaţii de proporţii cu afectarea parţială a mun. Chişinău”, se menţionează în informaţia SIS.

Наводнение. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
SIS avertizează: Chișinăul poate ajunge sub ape

„Potrivit specialiştilor, barajul poate exista încă mulţi ani. SIS a avertizat de mai multe ori Guvernul şi în martie şi în mai. Sunt fisuri, sunt probleme dar nu e atât de grav. Problema este că acest baraj a fost în gestiunea Societăţii vânătorilor şi pescarilor. Problema este în pază, sunt civili care nu sunt dotaţi şi nu-şi fac treaba cum trebuie. Dacă va fi convocat Consiliul Suprem de Securitate va fi necesar ca acest dig să fie păzit de armată”, a declarat premierul interimar. 

Viceministrul Mediului, Victor Morgoci, a precizat că Agenţia „Apele Moldovei” gestionează barajul timp de un an. 

„Este un obiect strategic. Este o informaţie care trebuie să ne responsabilizeze. Reparaţii capitale la acest baraj nu au fost de mulţi ani”, a declarat Morgoci. 

Guvernul a alocat pentru reparaţia barajului de acumulare de la Ghidighici 2,6 milioane de lei. Lucrările de reparaţie vor începe din 10 decembrie. 

 

Fluxul de știri
0