Susţinătorul Daesh din România vroia să ajungă kamikaze în Europa

© SputnikКолонна автомобилей с боевиками "Исламского государства". Архивное фото
Колонна автомобилей с боевиками Исламского государства. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Adolescentul din România suspectat de propaganda ideologiei Daesh (denumirea în arabă a ISIS), a fost reţinut marţi seara de procurorii DIICOT. Acesta studia cum se confecţionează o bombă artizanală.

CHIŞINĂU, 9 dec — Sputnik. După percheziţii la domiciliul tânărului de 17 ani din Craiova şi audierea acestuia, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România au decis reţinerea lui, suspectându-l de propagandă jihadistă, informează jurnalul.ro.

Anchetatorii au luat decizia ca tânărul să fie examinat de un psihiatru pentru avea certitudinea că acesta se află în deplinătatea facultăţilor mintale, iar acesta şi-a dat acordul, urmând să fie dus miercuri la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici".

Сирийские военные захватили оружие и форму террористов в Тель-Скеке - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova ar putea fi folosită ca bază pentru pregătirea unor atacuri teroriste

Potrivit DIICOT, tânărul din Craiova a studiat modalitatea în care se poate construi o bombă artizanală.

De asemenea, acesta şi-ar fi arătat disponibilitatea de a lupta în zonele controlate de ISIS sau de a deveni martir al Statului Islamic prin sacrificiul său în state din Europa. Pentru asta, el studia modalităţi în care se poate confecţiona artizanal o bombă sau se pot achiziţiona arme de tip AK.

Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că tânărul chiar ar fi contactat oameni din Siria şi s-a oferit să-i cazeze la el acasă.

Într-o postare video pe site-ul DIICOT, se arată că tânărul de 17 ani a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă şi a postat în mediul online mesaje de propagandă pentru a atrage adepţi de partea ISIS.

СПУТНИК_Полиция в поисках предполагаемого террориста перекрыла улицу в Брюсселе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sirianul reţinut în Moldova ar putea avea legături cu teroriştii din Franţa

Procurorii DIICOT susţin că tânărul de 17 ani din Craiova a promovat în mediul online doctrina radical islamistă prin postarea unor opinii, imagini, înregistrări audio/video reprezentând acţiuni de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic, respectiv decapitări şi incendieri de persoane, execuţii prin împuşcare.

Adolescentul în vârstă de 17 ani a fost ridicat de procurorii DIICOT marţi dimineaţa de la locuinţa sa din Craiova, fiind dus apoi la sediul central al DIICOT din Bucureşti, pentru a fi audiat.

Fluxul de știri
0