Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova ar putea fi folosită ca bază pentru pregătirea unor atacuri teroriste

Abonare
Ministrul Apărării Republicii Moldova în perioada anilor 2001-2004 susţine că teritoriul Moldovei ar putea însă să fie folosit ca bază pentru pregătirea unor atacuri teroriste în alte ţări.

CHIŞINĂU, 21 nov – Sputnik. Moldova nu este asigurată în totalitate de pericolul terorismului, dar nivelul acestui pericolul este cu mult mai mic decât în alte ţări, a declarat pentru Sputnik Victor Gaiciuc, ministru al Apărării Republicii Moldova în perioada anilor 2001-2004. 

Прокурор сектора Рышкановка Игорь Попа - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sirianul bănuit de legături cu Statul Islamic a fost expulzat din Moldova

„Chiar şi cele mai puternice ţări se află sub riscul atacurilor teroriste. Moldova este mai puţin supusă acestor riscuri. Teritoriul Moldovei ar putea însă să fie folosit ca bază pentru pregătirea unor atacuri teroriste în alte ţări”, a declarat Gaiciuc. 

Potrivit lui Gaiciuc, această situaţie trebuie să determine organele de drept din ţară să intensifice măsurile de profilaxie şi control la frontiere. 

„Moldova are forţe pregătite în lupta antitero, dar este necesară intensificarea şi majorarea numărului personalului în lupta antitero şi chiar să fie alocate resurse financiare suplimentare pentru aceasta”, consideră fostul ministru al Apărării. 

Gaiciuc a declarat pentru Sputnik că, la etapa actuală, forţele speciale ale Moldovei nu sunt capabile să reacţioneze prompt la atacurile teroriste. 

Флаг террористической группировки Исламское государство. Архивное фото - Sputnik Moldova
Lupta comună contra terorismului va slăbi sancţiunile impuse Rusiei de Occident

„Nu putem spune că ofiţerii moldoveni din Armata Naţională, SIS, MAI sunt mai slab pregătiţi, dar din păcate aceste structuri sunt slab dotate”, a menţionat Gaiciuc

Fostul ministru al Apărării mai crede că şeful statului Nicolae Timofti trebuia să convoace imediat după atacurile teroriste din Franţa şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. „Nu trebuie să aşteptăm când vor fi acţiuni de terorism. Acum trebuie să facem tot posibilul ca să alertăm poliţia de frontieră, SIS, MAI, procurorii ca să fim vigilenţi. Cel mai important este profilaxia”, a concluzionat Victor Gaiciuc. 

Fluxul de știri
0