Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cetățenii Moldovei au identificat partidele care trebuie „să elibereze locul”

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit sondajului, așa-zisele „forțe proeuropene” – PDM, PL și PLDM – beneficiază de cea mai mică încredere din partea populației RM. Dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare, aceste partide ar acumula cele mai puține voturi.

CHIȘINĂU, 8 dec — Sputnik. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, pe primele trei locuri s-ar poziţiona formațiunile de stânga, în timp ce partidele proeuropene ar beneficia de cea mai mică susținere din partea populației. Astfel arată datele rezultatele sondajului de opinii realizat de Institutul de Politici Publice (IPP), prezentat marţi la Chişinău.

Conform sondajului, „Partidul nostru" ar acumula 16% din voturi, după care ar urma forța politică formată în baza Platformei civice DA, cu 12%.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Politică
Sondaj: prăbuşire catastrofală a partidelor de la guvernare

Partidul socialiștilor care în actualul Parlament deține cel mai mare număr de mandate ar acumula 10% din voturi și s-ar plasa pe locul trei.

De asemenea, în Legislativ ar ajunge Partidul Popular European din Moldova condus de ex-premierul Iurie Leancă (PPEM) și PCRM (câte 7%).

Rezultatele sondajului au arătat că democrații, liberalii și liberal-democrații ar beneficia, respectiv, de 6%, 5% și 2% din voturi.

O cincime din respondenți — 22% — nu știu cu cine să voteze; câte 1% din cei chestionați ar prefera alte partide sau candidați independenți. Este de menționat că 10% din respondenți nu ar participa la alegeri.

Totodată, 83% dintre participanții la sondaj sunt dispuși să se prezinte la urne.

Răspunzând la întrebarea deschisă (fără variante de răspuns) referitor la încrederea în politicieni, cei chestionaţi i-au oferit întâietatea liderului „Partidului nostru", Renato Usatâi, cu 11%; pe locul doi s-a clasat liderul Partidului socialiștilor, Igor Dodon, cu 6%, iar pe locul trei se află fostul ministru al Educației, Maia Sandu, cu 5%. Marian Lupu, președintele PDM; Andrei Năstase, activist al Platformei civice DA; Iurie Leancă, liderul PPEM, și Vladimir Voronin, președintele PCRM, ar acumula câte 4%.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Maia Sandu, favorita lui Soros sau un nou Filat în fustă

De remarcat că 34% dintre respondenți au răspuns că nu au încredere în nici un politician; 12% dintre persoanele chestionate nu știu pentru cine să opteze, iar 8% nu au dorit să răspundă la această întrebare.

„PDM, PL și PLDM se află în coada clasamentului în ceea ce priveşte nivelul de încredere al populației față de formațiunile politice din ţară. Respectivele partide din fosta coaliție de guvernare sunt anti-campioni la capitolul respectiv. În medie, 80% din populație nu mai au încredere în acestea, iar în privinţa PLDM este vorba chiar de 90 %", a punctat Arcadie Barbăroșie, directorul IPP.

Sondajul de opinie a fost realizat între 8 noiembrie și 1 decembrie 2015, pe un eşantion de 1160 respondenți. Marja de eroare constituie circa 3%.

Fluxul de știri
0