CHIŞINĂU, 8 dec – Sputnik. Vicepreşedintele Partidului Democrat, Andrian Candu, exclude crearea unei alianţe cu PCRM şi PSRM. Acesta a declarat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune că o uniune între democraţi, comunişti şi socialişti este exclusă, din cauza viziunilor diametral opuse ale PSRM faţă de cele ale PDM.
„Coaliţia de stânga în sensul că PD o să participe într-o coaliţie cu PCRM şi PSRM nici nu se pune în discuţie, deoarece dacă PCRM are mesaje pro-europene, pro-reformatoare, ei sunt cei care anterior au pus bazele unui progres ca statul nostru să fie asociat la UE şi nu au ridicat în ultima perioadă de timp subiectul denunţării Acordului de Asociere, atunci PSRM este complet diferit. Ei au agenda lor, ceea ce e complet contrar viziunilor PDM”, a declarat Candu.
Democratul speră totuşi că liberal-democraţii vor renunţa la emoţii şi interesele proprii şi vor crea o nouă alianţă cu PDM şi PL.
„Sperăm că PLDM va depăşi confuzia, cred că se va reuşi, deşi discuţiile nu sunt uşoare. Dacă oamenii sunt maturi şi pun interesele statului mai sus de interesele personale şi emoţii, sunt sigur că vom găsi soluţii”, a declarat Candu.
Preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat că dacă liberal-democraţii „nu vor fi înţeleşi” de către PD, PL şi grupul Leancă, atunci formaţiunea nu exclude că va trece în opoziţie şi va renunţa definitiv la dialogul cu acestea privind crearea unei noi coaliţii de guvernare.
Luni, 7 decembrie, a avut loc şedinţa comună a Biroului Permanent Central şi a fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, la care a fost totalizat procesul de consultări, din perioada 1 — 5 decembrie, cu partidele care şi-au anunţat obiectivul de a învesti un guvern capabil să menţină cursul european al Republicii Moldova.
La şedinţă s-a decis că nu există temei şi premise pentru convocarea Consiliului Politic Naţional al PLDM, pe motiv că părţile participante la consultări nu şi-au expus clar şi tranşant poziţia referitoare la modelul şi condiţiile de creare a viitoarei majorităţi parlamentare.
Dacă până la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate.