Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CCM a decis: directorii ANRE rămân în funcţie. Ce va face acum Parlamentul

© Photo : Igor Vzorovprotest şi asediu la ANRE
protest şi asediu la ANRE - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituţională a declarat drept neconstituţională Hotărârea Parlamentului nr. 224 din 3 decembrie 2015 cu privire la abrogarea hotărârilor Parlamentului privind desemnarea unor directori ai Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea în Energetic.

CHIŞINĂU, 8 dec – Sputnik. Marţi Curtea Constituţională a decis că modalitatea prin care Parlamentul a hotărât să demită directorii ANRE este contrară Constituţiei.

Exercitând controlul constituţionalităţii Hotărârii Parlamentului nr. 224 din 3 decembrie 2015 privind abrogarea hotărârilor Parlamentului privind desemnarea unor directori ai Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea în Energetică, CCM a declarat neconstituţională respectiva hotărâre.

Протест у здании НАРЭ - Sputnik Moldova
Politică
CCM va decide marţi dacă directorii ANRE au fost demişi în mod constituţional

Într-un comunicat al CCM se spune că „articolul 66 litera j) din Constituţie abilitează Parlamentul cu funcţia de a alege şi numi persoane oficiale de stat, în cazurile prevăzute de lege”, iar „actul „desemnării/numirii în funcţie”, în sens constituţional, este un act consumat şi, prin urmare, nu este susceptibil de abrogare, cu excepţia constatării de către Curtea Constituţională, în cadrul controlului constituţionalităţii, a unor vicii fundamentale care afectează însăşi validitatea actului (temeiuri de nulitate absolută)”.

Totodată, potrivit CCM, „actul odată consumat nu poate fi anulat. O procedură de anulare a unor acte consumate nu este şi nici nu poate fi prevăzută, deoarece ar distorsiona ordinea juridică şi ar compromite autoritatea legislativă a statului, ar afecta securitatea raporturilor juridice şi chiar securitatea naţională, dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă de timp, la actele consumate, reieşind din interese politice sau personale de moment”.

Mihai Ghimpu, Alina Zotea - Sputnik Moldova
Politică
Ghimpu, socialiştii şi comuniştii au dat jos ANRE-ul

Autoritatea de jurisdicţie constituţională a specificat că directorii ANRE puteau fi demişi numai în baza temeiurile prevăzute expres de legea ce reglementează domeniul, adică:

a) pierderea cetăţeniei Republicii Moldova;

b) imposibilitatea exercitării funcţiei din motive de sănătate;

c) alegerea în altă funcţie;

d) condamnarea pentru săvârşirea de infracţiuni cu intenţie şi/sau condamnarea la privaţiune de libertate prin hotărâre irevocabilă a instanţei de judecată;

e) rămânerea definitivă a actului de constatare prin care s-a stabilit emiterea/adoptarea de către acesta a unui act administrativ sau încheierea unui act juridic cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese;

f) aflarea în incompatibilitate, fapt stabilit prin actul de constatare rămas definitiv.

În această situaţie, dacă majoritatea deputaţilor îşi menţin intenţia de a demite directorii ANRE, ei trebuie să caute o formulă legală. Se pare că  deputaţii nu au la dispoziţie temeiuri prevăzute de lege. Unii experţi subliniază că majoritatea parlamentară poate să modifice legea, pentru a înlesni demiterea de către Parlament a directorilor ANRE. Dar tot ei se întreabă dacă legislativul va face acest pas, care ar putea să fie interpretat drept ingerinţă politică într-un domeniu tehnic.

Fluxul de știri
0