Raport: de unde și pe ce căi s-a înarmat gruparea Daesh

© REUTERS / Murad SezerФлаг ИГ
Флаг ИГ - Sputnik Moldova
Abonare
Lipsa de supraveghere asupra fluxului de armament din Iraq, pe parcursul a zeci de ani, a devenit o mină de aur pentru terorişti.

CHIȘINĂU, 8 dec — Sputnik. Armamentul de care dispun rebelii din "Statul Islamic" (în varianta arabă Daesh), a fost capturat în cea mai mare parte de la armata guvernamentală iraqiană. Aceasta este concluzia raportului organizației pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International, citată de RIA Novosti.

De exemplu, insurgenții SI au intrat în posesia armamentul militarilor din Iraq, care s-au retras atunci când teroriştii au ocupat orașul Mosul. Se menţionează că armamentul a fost produs în peste 25 de țări ale lumii, inclusiv China, Rusia, SUA și state ale UE.

Обращение президента РФ В.Путина с ежегодным посланием к Федеральному Собранию - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: terorismul nu poate fi învins prin efortul unei singure ţări

"Acea diversitatea de armament pe care o utilizează gruparea armată care se autointitulează SI, indică asupra faptului că comerțul nechibzuit cu armament devine cauza  unei barbarii de proporţii", se arată în raport, cu referire la afirmaţiile cercetătorului Patrick Wilken.

Sursa a mai adăugat că reglementarea proastă și lipsa de supraveghere asupra fluxului de armament din Iraq, pe parcursul a zeci de ani, a devenit pentru Daesh și alte grupări extremiste o mină de aur în ceea ce priveşte accesul fără precedent la armament.

În Iraq se menține o situație tensionată din cauza activității  grupării radicale "Statul Islamic" (Daesh) care a ocupat o bună parte din țară. Pe parcursul a tei ani, teroriștii au reușit să cucerească o bună parte din teritoriile Iraqului și Siriei. La moment, nu există un front comun de luptă cu SI: cu gruparea teroristă luptă armatele guvernamentale ale Siriei și Iraqului, coaliția internațională în frunte cu SUA (care se limitează deocamdată doar la lovituri aeriene), dar și insurgenții kurzi și șiiții iraqieni. În urma acțiunilor militare, sute de mii de oameni pașnici au murit, iar câteva milioane s-au refugiat.

© RIA Novosti"Исламское государство", одна из главных угроз мировой безопасности
Исламское государство, одна из главных угроз мировой безопасности - Sputnik Moldova
"Исламское государство", одна из главных угроз мировой безопасности
Fluxul de știri
0