Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Circa 200 de mii de persoane cu dizabilități, înregistrate în Moldova

© Sputnik / Александр Уткин / Accesați arhiva multimediaМужчина в инвалидном кресле
Мужчина в инвалидном кресле - Sputnik Moldova
Abonare
Statul continuă să nu reacționeze atunci când este vorba de integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități, a declarat liderul Asociaţiei „Motivaţie”.

CHIȘINĂU, 21 oct — Sputnik. La ora actuală, în Moldova sunt înregistrate circa 186 de mii de persoane cu posibilități limitate, deși în realitate numărul lor poate fi mai mare, a comunicat marți pentru Sputnik Igor Mereacre, directorul Asociației „Motivație".

Noțiunea de persoane cu necesități speciale include cetățenii cu vedere slabă, cu probleme ale aparatului locomotor, care suferă de diabet zaharat și de boli cardiovasculare.

Potrivit lui Mereacre, statul nu acordă atenția cuvenită persoanelor invalide, nu ține cont de condițiile lor speciale de viață și nici nu-i susține din punct de vedere material, social sau psihologic.

Лица с ограниченными возможностями - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Persoanele cu dizabilități mintale din Moldova, limitate în drepturi

La moment, activiștii din organizațiile neguvernamentale sunt nevoiți să întreprindă măcar ceva, exclusiv cu propriile forțe. Asociația „Motivație" desfășoară două proiecte. Primul se referă la plasarea în câmpul muncii a acestei categorii de cetățeni. Dacă cel care se adresează pentru un loc de muncă nu are nici o specialitate, reprezentantul Asociației discută cu el, se interesează cu ce ar dori să se ocupe, după care îi propune să meargă la studii, acestea fiind achitate din granturile primite de peste hotare, a spus Mereacre.

Al doilea proiect prevede instruirea și pregătirea grupurilor de voluntari în toată țara, care ulterior încep să conlucreze cu autoritățile locale în scopul obținerii unor condiții mai bune pentru persoanele cu posibilități limitate.

La momentul actual, în Moldova activează deja 7 grupuri de voluntari. Ei au învățat cum să întocmească proiecte pentru a atrage granturi. Dar principalul este că ei știu că nu trebuie să aștepte ajutor de la nimeni, ci să caute singuri dreptatea. Cel mai activ este grupul de voluntari din raionul Edineț care a intervenit pe lângă autoritățile locale și, de curând, a fost instalat un pandus la intrarea unei clădiri administrative și refăcut pandusul de la Oficiul Stării Civile din localitate. Pentru unii acestea pot părea niște lucruri neînsemnate, însă pentru o persoană cu dizabilități ele înseamnă foarte mult.

Fluxul de știri
0