Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ţările lumii îşi unesc eforturile pentru rezolvarea crizei transnistrene

© Sputnik / И. Зенин / Accesați arhiva multimediaВъезд в село Парканы недалеко от Тирасполя
Въезд в село Парканы недалеко от Тирасполя - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Ministerial al OSCE a adoptat la Belgrad o declaraţie privind reglementarea transnistreană. Acesta este unicul document adoptat de această structură a OSCE, cu referire la conflictele îngheţate, la reuniunea din 3 şi 4 decembrie de la Belgrad.

CHIŞINĂU, 5 dec – Sputnik. Consiliul Ministerial al OSCE, care s-a desfăşurat în zilele de 3 şi 4 decembrie curent la Belgrad, a adoptat o Declarație cu privire la negocierile vizând procesul de reglementare transnistreană în formatul „5+2”. Despre aceasta anunţă serviciul de presă al MAEIE.

Potrivit sursei oficiale, textul documentului adoptat de țările membre a fost pregătit de reprezentanții președinției în exercițiu a OSCE, Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene și Republicii Moldova.

Железнодорожный светофор - Sputnik Moldova
Ucraina și Moldova vor restabili calea ferată care ocolește Transnistria

Potrivit documentului, „reglementarea transnistreană rămâne o prioritate pe agenda OSCE, iar țările membre reiterează necesitatea de a obține o soluționare cuprinzătoare și pașnică a conflictului, având la bază suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum  și un statut special pentru Transnistria, care va garanta pe deplin drepturile politice, economice și sociale ale populației”.

Documentul subliniază inportanţa negocierilor în formatul „5+2” şi le solicită părţilor vizate (care au reprezentanţi politici cu puteri depline) o angajare proactivă în procesul de reglementare.

„Statele participante ale OSCE au reconfirmat importanța consolidării încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Totodată, acestea au salutat exemplele pozitive din cursul anului 2015, în special întâlnirile productive ale liderilor și au chemat ca acest proces să fie continuat”, a mai subliniat sursa citată, menţionând şi faptul că „declaraţia referitoare la conflictul transnistrean din  Moldova,  este singura adoptată în cadrul acestei Reuniuni ministeriale a OSCE privind conflictele îngheţate.

 

Fluxul de știri
0