Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rezultatele implementării ZLSAC, afectate de problemele economice şi politice

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În luna septembrie s-a împlinit un an de la punerea în aplicare a Acordului de Comerț Liber Cuprinzător și Aprofundat dintre Republica Moldova și UE. Experţii constată efectele pozitive pe termen scurt, dar şi probleme nesoluţionate.

CHIŞINĂU, 4 dec – Sputnik. În luna septembrie s-a împlinit un an de la punerea în aplicare a acordului comercial ZLSAC (Zona de Comerț Liber Cuprinzător și Aprofundat) dintre Moldova și UE, iar rezultatele implementării acestuia au fost afectate de problemele economice și politice din Republica Moldova, conform unui raport publicat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, al cărui autor este Ana Popa.

Cu toate acestea, evoluția exporturilor către UE este mult mai stabilă decât în alte regiuni. Dacă volumul total al exporturilor Republicii Moldova a scăzut cu 14,8% între august 2014-septembrie 2015, față de aceeași perioadă a anului trecut, atunci exporturile către UE au scăzut cu doar 1,4%.  

Iurie Rosca, Иурий Рошка - Sputnik Moldova
Cum să înţelegem economia, pentru a ne rezolva problemele

De asemenea, creșterea volumului exporturilor produselor scutite de taxele vamale a depășit așteptările, iar în cazul strugurilor, prunelor și orzului, volumul exporturilor a înregistrat o creștere de până la cinci ori. Totuși, volumul exporturilor de produse industriale non-alimentare în UE a scăzut cu 6,9%.

Importurile produselor UE către Moldova au scăzut cu 16,4%. Deși cu siguranță, acest fenomen a fost determinat inclusiv de cererea internă stagnantă din această perioadă, de deprecierea monedei naționale, care a generat creșterea prețurilor la bunurile de import, dar și de surplusul de producție autohtonă. 

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Indicatorii de producţie şi comerţ prevestesc o prăbuşire economică

„Primele efecte pe termen scurt ale ZLSAC asupra comerțului cu bunuri au fost pozitive pentru Republica Moldova. Însă pentru a profita pe deplin de ZLSAC, pe termen mediu și lung, Moldova trebuie în continuare să depună efort major pentru implementarea integrală a recomandărilor din Agenda de Asociere, să finalizeze reforma instituțională în domeniul siguranței produselor alimentare și să identifice în continuare noi piețe de desfacere în cadrul UE pentru produsele moldovenești”, a declarat autorul studiului.

Fluxul de știri
0