CHIŞINĂU, 2 dec — Sputnik. Gradul de realizare a testelor la disciplinele Matematica și Limba Română de către elevii din cele 135 de școli de circumscripție este mai mic decât al restului elevilor din țară, a declarat ministrul în exercițiu al Educației, Corina Fusu, la un briefing de presă. În cadrul acestuia, Fusu a prezentat constatările „Studiului de evaluare a rezultatelor școlare/competențelor de bază ale absolvenților învățământului primar și gimnazial, anul de studii 2014-2015, la Matematică, Limba română și Limba rusă".
Președintele Consiliului General al Sindicatului Educației și Științei, Dumitru Ivanov, a declarat pentru Sputnik Moldova că rezultatele slabe la învățătură ale elevilor au o explicaţie.
„Scăderea numărului de copii în sate a condus la închiderea a peste 100 de instituții școlare și preșcolare, iar asta a generat apariția unei noi probleme, transportul copiilor la distanță și timpul cheltuit de aceştia în mod ineficient. Acestor elevi, care fac naveta zilnic, le rămâne mai puțin timp pentru studiu independent, iar uneori frecventează mai rar școala."
Dumitru Ivanov susține că, deși mai sunt și sate în care copii sunt asigurați cu transport pentru a ajunge la școlile de circumscripție, starea tehnică a autocarelor pune în pericol viața copiilor.
„Și nemții transportă copii, doar că acei copii au posibilitate să mai mănânce o tartină în autocar, să bea un ceai. Însă în autocarele noastre dacă nu te ții bine de scaun este greu să rămâi pe el. Mă rog, la noi e sărăcie, dar dacă nu vom face investiții în acest domeniu, nu se va schimba nimic", a declarat Dumitru Ivanov.
În ultimii 15 ani, numărul elevilor din Republica Moldova a scăzut dramatic, cu peste 290 de mii. Pentru a economisi bani, Ministerul Educației a închis peste 100 de școli și a creat școli de circumscripție.