Mocan: talibanii, probabil, știau din timp despre elicopterul moldovenesc

© Sputnik / Evgheni PanasencoМихаил Мокан
Михаил Мокан - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Uniunii din Moldova a Veteranilor Războiului din Afganistan a afirmat că talibanii ar fi putut deține din timp informația cu privire la ruta elicopterului moldovenesc, care a fost doborât marți.

CHIȘINĂU, 26 nov — Sputnik. Președintele Uniunii din Moldova a Veteranilor Războiului din Afganistan, Mihail Mocan, a opinat, referindu-se la informația despre elicopterul moldovenesc doborât de talibani, că este foarte probabil ca insurgenții să fi cunoscut din timp traseul de deplasare a acestei aeronave.

Oleg Balan, ministru interimar al afacerilor interne, a comunicat că elicopterul, care aparținea unei companii moldovenești și care participa la o operațiune de pacificare sub egida ONU în Afganistan, a fost supus unor tiruri de arme, iar echipajul și pasagerii au fost, probabil, capturaţi de talibani. În captivitate se află optsprezece oameni, dintre care trei sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Mai târziu, Ana Taban, secretarul de presă al MAEIE, a precizat în discuția cu corespondentul agenției Sputnik că departamentul a cerut informații  oficiale prin intermediul reprezentanței Moldovei la ONU.

Вертолет - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Presa afgană: talibanii au confirmat doborârea elicopterului moldovenesc

"Noi ținem minte cât de cruzi erau talibanii, cât erau ei de intoleranți față de ceea ce se întâmplă în țara lor". Gruparea "Taliban" încearcă să introducă în Afganistan regulile sale și nu acceptă participarea forțelor străine", a subliniat Mocan.

Potrivit lui "se știe că odată cu plecarea militarilor NATO din Afganistan, "Taliban" acaparează oraș după oraş". "Cred că aceste formațiuni banditești au susținere din exterior", a adăugat Mocan.

Taliban este o mișcare islamistă apărută în Afganistan în 1994, în rândul pushtunilor, care a condus Afganistanul din 1996 până în 2001 și regiunea Vaziristan din nordul Pakistanului, din 2004. A fost recunoscută de Emiratele Arabe Unite, Pakistan și Arabia Saudită. Consiliul de Securitate al ONU a declarat-o drept organizație teroristă în anul 2003.

Fluxul de știri
0