Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A doua zi de grevă a foamei: Filat bea doar apă

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaЗаключение. Вода.
Заключение. Вода. - Sputnik Moldova
Abonare
Starea de sănătate a ex-premierului Vladimir Filat este satisfăcătoare, acesta bea doar apă, iar luni a refuzat să iasă la plimbare.

CHIŞINĂU, 1 dec – Sputnik. Ex-premierul Vladimir Filat, deţinut în Penitenciarul numărul 13 din Chişinău, se află în a doua zi de grevă a foamei, bea doar apă şi a refuzat să iasă la plimbare în curtea închisorii. Informaţia a fost oferită la solicitarea Sputnik de către şefa Secţiei relaţii cu publicul şi mass-media a Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), Natalia Bucur. 

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat atacă Moldova la CEDO şi este sigur că va primi despăgubiri de la cetăţeni

„Conform Codului de executare, condamnaţilor li se asigură de 3 ori pe zi, la ore prestabilite, gratuit, hrană caldă și acces permanent la apă potabilă. Prevenitul Vladimir Filat acceptă să bea doar apă. Pe parcursul zilei de ieri a refuzat să iasă la plimbare”, a precizat Bucur.

Igor Popa, avocatul lui Filat, a anunţat luni că ex-premierul a intrat în greva foamei „în semn de protest față acțiunile întreprinse de către Procuratura Anticorupție și Administrația Penitenciarului nr.13”.

„Astăzi, în prezența reprezentantului Procuraturii Sectorului Centru al capitalei și a șefului Penitenciarului nr.13, prevenitul Vladimir Filat a declarat că pretenții față de administrația instituției de detenție nu are”, a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al DIP.

Vlad Filat la Curtea de Apel Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O zi din viaţa ex-premierului Filat în celulă

Natalia Bucur a menţionat că în urma examinării marţi a stării de sănătate a prevenitului Filat, medicii din cadrul instituţiei de detenţie au apreciat ca satisfăcătoare starea de sănătate a acestuia.

Conform legislaţiei naţionale, deţinuţii care au declarat greva foamei nu pot fi obligaţi să mănânce.

Avocatul Igor Popa a declarat că „deputatului Filat s-a plâns pe faptul că în privința sa sunt constant întreprinse acțiuni de intimidare, inclusiv prin intermediul deținuților din penitenciar”.

Bucur a precizat că „printre preocupările de bază ale DIP este respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor deţinuţilor şi contracararea cazurilor de comportament discriminatoriu faţă de persoanele aflate în custodia penitenciarului, indiferent de statul social sau procesual al acestora”.

Arestul preventiv pe numele lui Vladimir Filat va expira la 15 decembrie.

Filat este învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă în cadrul dosarului fraudelor de la BEM. Dacă va fi găsit vinovat, ex-premierul riscă până la 15 ani de puşcărie.

Fluxul de știri
0