Jurnalist: ţara care cumpără petrol de la terorişti este complicea teroriştilor

© SputnikКолонна автомобилей с боевиками "Исламского государства". Архивное фото
Колонна автомобилей с боевиками Исламского государства. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Statul Islamic (DAESH în arabă) are venituri de două milioane de dolari pe zi doar din exportul petrolului. Întrebarea firească pe care şi-o pune fiecare este unde şi cum exportă teroriştii această cantitate imensă de petrol.

CHIŞINĂU, 1 dec – Sputnik. Ziaristul român Ion Cristoiu este de părere că gruparea teroristă ISIS ar putea fi distrusă fără bombardamente şi coaliţii militare, prin simpla tăiere a surselor de bani provenite din exportul de petrol. „Din acest punct de vedere, e suficient ca America să oblige Turcia să nu mai ia petrol de la ISIS”, scrie acesta pe blogul său.

Cristoiu face referire la cartea Lorettei Napoleoni, „The Islamist Phoenix: The Islamic State and the Redrawing of the Middle Est” (apărută în 2015 la editura Corint sub titlul ISIS. Califatul terorii). El atrage atenţia asupra unui citat din lucrare, care explică într-un fel supravieţuirea Califatului, dar şi desemnează Turcia „drept țară către care merge petrolul din care Teroriștii scot zilnic 2 milioane de dolari”:

Бомбардировщик Су-24 - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: Incidentul cu avionul SU-24 va avea urmări pentru relaţia cu Turcia

„Desigur, spre deosebire de talibani sau al-Qaida, Statul Islamic administrează un buget imens, generat în parte de anexarea unor bunuri productive cum ar fi câmpurile petroliere şi centralele electrice de pe teritoriul Siriei. Conform Wall Street Journal, numai exportul de petrol generează 2 milioane de dolari pe zi. Pe lângă aceşti bani, pe teritoriul pe care-l controlează impune taxe pe afaceri, dar şi pe vânzarea de arme, alte piese de echipament militar şi bunuri de larg consum, multe aduse pe probabilele rute de contrabandă care trec graniţele Siriei dinspre Turcia şi Irak. Excepţionalul «spirit antreprenorial» al acestei organizaţii în comparaţie nu doar cu talibanii, ci şi cu celelalte grupări armate, a fost confirmat de curând de descoperirea accidentală a «bugetului său anual». Consemnând în detaliu toate veniturile şi cheltuielile, până la înregistrarea costurilor fiecărei misiuni sinucigaşe şi alcătuit conform celor mai sofisticate exigenţe contabile, raportul cuprinde ceea ce un cititor ar putea confunda fără probleme cu bugetul unei companii multinaţionale legale şi înfloritoare”.
Întrebarea care se impune în urma lecturării acestor rânduri este „unde și cum exportă ISIS petrolul exploatat pe imensul teritoriu cucerit în Irak și Siria”.

Ion Cristoiu constată că la conferința de presă de la Moscova ținută împreună cu Francois Hollande, Vladimir Putin a dezvăluit în faţa a sute de ziarişti adevăratul motiv al doborârii avionului rus de către Turcia.

„Avionul fotografia coloanele de mașini ale ISIS, lungi de kilometri, care duceau petrol în Turcia. Asta explică nu numai doborârea avionului, dar și prezența avioanelor rusești la granița cu Turcia, deasupra unei zone din Siria controlate de Turcia”, scrie jurnalistul.

Ситуация в Париже после серии терактов - Sputnik Moldova
Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atentatele de la Paris

Acesta mai opinează că şi fără dezvăluirile preşedintelui rus, răspunsul la întrebarea unde exportă ISIS petrolul „era la mintea cocoșului”.

„Petrol de 2 milioane de dolari zilnic nu poate fi vândut cu găleata.

E de presupus existența unei rețele care merge până în Turcia, unde petrolul e luat și plătit. E greu de crezut că Erdogan nu știe despre acest comerț cu petrol făcut de Turcia la granița cu Siria.

Cum e greu de crezut că CIA nu știa de existența exportului de petrol ISIS în Turcia”, scrie Cristoiu.

Jurnalistul consideră că bugetul uriaş al ISIS explică inclusiv numeroasele atentate teroriste din Europa.

„O țară care cumpără petrol într-o asemenea cantitate de la Teroriști e complicea Teroriștilor”, concluzionează Cristoiu.

În opinia acestuia, lichidarea ISIS e simplă. Pentru aceasta ar trebui ca teroriştii să rămână fără sursa de bani provenită din exportul petrolului.

„Din acest punct de vedere, e suficient ca America să oblige Turcia să nu mai ia petrol de la ISIS.
De ce n-a făcut-o?”, întreabă retoric Ion Cristoiu.

Fluxul de știri
0