Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cota-parte a datoriei externe a RM față de PIB a atins 22,2%

© Sputnik / Evgheni PanasencoMinisterul Finantelor al RM
Ministerul Finantelor al RM - Sputnik Moldova
Abonare
Indicele datoriei de stat externe constituie un miliard 325,1 milioane de dolari SUA. În structura datoriei de stat interne, 40,8% revin ajutorului financiar internațional.

CHIȘINĂU, 1 dec — Sputnik. Conform totalurilor pe luna septembrie 2015 prezentate de Ministerul Finanțelor, datoria externă a Moldovei s-a redus cu 8,9 milioane de dolari față de luna precedentă și constituie un miliard 325,1 milioane de dolari SUA.

Pentru onorarea datoriei de stat externe a fost utilizată suma de 10,7 milioane de dolari, în timp ce în septembrie a. c. acest indicator era de 9,6 milioane de dolari. Cota-parte a datoriei de stat externe față de PIB-ul țării constituie 22,2% pe lună.

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Peste 64 milioane lei din bugetul de stat pentru cotizaţii şi datorii

În structura datoriei de stat externe, 40,8% revin ajutorului financiar internațional. Printre alți creditori ai ţării se numără FMI (21,9%), BEI (10,9%) și BERD (3,5%).

Potrivit prognozelor anterioare ale Ministerului Economiei al RM, datoria de stat externă va atinge la sfârșitul anului 1 miliard 488 de milioane de dolari SUA. Astfel, cota-parte a acestei datorii față de PIB va constitui 25,8%.

Creșterea soldului datoriei de stat externe a RM, față de indicatorii planificați pe anul curent, este condiționată de creșterea fluxului împrumuturilor externe și fluctuațiile cursului de schimb valutar.

Fluxul de știri
0