Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Transnistria au anunțat rezultatele prealabile ale alegerilor

© Sputnik / Г. Буланов / Accesați arhiva multimediaДом Советов
Дом Советов - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Comisiei Electorale Centrale din Transnistria, Elena Gorodețkaia, a anunțat luni rezultatele prealabile ale alegerilor deputaților în Sovietul Suprem (Parlamentul) RMN de legislatura a VI-a.

CHIȘINĂU, 1 dec — Sputnik. Alegerile din Transnistria au fost recunoscute valabile. Potrivit ultimelor date, prezența la urne a fost mai mare decât în anul 2010, participarea fiind de 47, 21 la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot, a comunicat președintele Comisiei Electorale Centrale din Transnistria, Elena Gorodețkaia.

Duminica trecută, în Transnistria a avut loc pentru prima dată alegerea concomitentă a deputaților în consiliile orășenești, sătești, a șefilor administrațiilor sătești și a deputaților în Sovietul Suprem al Transnistriei. Comisia Electorală Centrală a republicii nerecunoscute nistrene a înregistrat 136 de candidați, care au pretins la 43 de locuri de deputat în Parlament.

Дом Советов - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alegerile din Transnistria: nereguli depistate de observatorii din FR

Potrivit Elenei Gorodețkaia, alegerile au fost recunoscute valabile. Conform ultimelor date, la urne s-au prezentat 47,21 la sută din persoanele cu drept de vot, depășind numărul participanților la alegerile din 2010.

Datele neoficiale atestă că în 31 din cele 43 de circumscripții electorale alegerile au fost câștigate de susţinătorii partidului „Obnovlenie" și ai holdingului „Șerif" — oponenți ai lui Evgheni Șevciuk, actualul președinte al Transnistriei.

Partidul transnistrean „Obnovlenie", fondat în 2006, este cea mai numeroasă formațiune politică din regiune, numărând aproape 4000 de membri. În Sovietul Suprem de legislatura a V-a fracțiunea acestui partid a fost constituită din 17 deputați (din  cei 43). Liderul partidului, Mihail Burla, a deținut funcția de spicher al parlamentului Transnistriei.

Conducerea partidului „Obnovlenie" a comunicat pentru RIA Novosti că după anunțarea rezultatelor definitive ale alegerilor urmează să aibă loc ședința consiliului suprem al partidului la care va fi adoptată o declarație și formată fracțiunea parlamentară.

Transnistria, cu o populație majoritară (60%) de ucraineni și ruși a ieșit din componența Moldovei până la destrămarea URSS, de teamă că Moldova se va uni cu România. În anul 1992, după încercarea eșuată a autorităților moldovene de a soluționa problema pe cale armată, regiunea transnistreană a ieșit de facto de sub controlul Chișinăului.

Fluxul de știri
0