Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum ar trebui sărbătorită Ziua României în Moldova

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaФинал международного конкурса песни "Евровидение 2015" в Вене
Финал международного конкурса песни Евровидение 2015 в Вене - Sputnik Moldova
Abonare
Nicolai Costîrchin, editorialist la agenția Sputnik-Moldova, reflectează asupra semnificației reale a Zilei naționale a României pentru populația Republicii Moldova.

Un grup de persoane intenționează să sărbătorească marți, 1 decembrie, Ziua României la Chișinău.

Participanții la acțiune se vor întruni în fața Liceului „Gheorghe Asachi", după care se vor îndrepta spre monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt unde vor depune flori, încheindu-și apoi traseul în fața sediului Ambasadei României în RM.

Акции протеста в Кишиневе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Platforma DA scandează „Unire”

Desigur, tema unionismului — ideea unirii Republicii Moldova cu România — nu este o noutate pe meleagurile noastre. Iar faptul pe cât este de justificat, din punct de vedere istoric, acest apel la unire constituie deja de mai multă vreme obiectul discuțiilor istoricilor, lingviștilor, politicienilor și, pur și simplu, al reprezentanților societății civile.

Majoritatea cetățenilor RM cu care autorul acestor rânduri a venit în contact de-a lungul mai multor ani consideră că toate acțiunile organizare întru susținerea unirii RM cu România au un caracter umilitor pentru populația țării noastre.

Deși nimeni nu este împotrivă ca sărbătoarea națională a statului vecin să fie marcată la noi în semn de prietenie, fără nici un fel de propagandă împotriva statalității moldovenești. La fel cum este menționată Ziua Rusiei, datele importante pentru popoarele Turciei, Poloniei, Ucrainei, Germaniei ș. a. În opinia multora, o astfel de abordare în raport cu România va pune doar în valoare acel internaționalism  prin care este renumită Țara noastră polietnică. Dumneavoastră cum credeți?

Opinia autorului poate să nu corespundă cu punctul de vedere al redacției.

 

Fluxul de știri
0