Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Partidul Socialiştilor s-a pronunţat pentru referendum şi alegeri anticipate

© Sputnik / Мирослав Ротарь13-й съезд партии социалистов
13-й съезд партии социалистов - Sputnik Moldova
Abonare
PSRM optează pentru consolidarea statalităţii Republicii Moldova, s-a menţionat la Congresul al XIII-lea al partidului.

CHIŞINĂU, 29 nov – Sputnik. Partidul Socialiştilor se pronunţă în favoarea organizării unui referendum care să determine vectorul extern al ţării, a alegerilor parlamentare anticipate şi pentru federalizarea ţării, se menţionează în rezoluţia adoptată de Congresul formaţiunii.

Duminică, la Chişinău s-a desfăşurat Congresul al XIII-lea al PSRM. La lucrările acestuia au participat peste 2000 de delegaţi. Printre invitaţii de onoare s-au numărat deputaţi ai Dumei de Stat a FR din partea partidelor „Spravedlivaia Rossia" şi „Edinaia Rossia”, membrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din partea partidului Die Linke, Andrey Hunko, ex-ministrul de Externe al Ucrainei, vicepreşedintele partidului „Socialiştii”, Leonid Kojara.

Igor dodon Игорь Додон - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon: locuitorii Moldovei sunt dezamăgiţi de elita politică

La congres a fost dat citirii raportul Consiliului republican, de asemenea, delegaţii au ales conducerea partidului. Potrivit rezultatelor votării, Igor Dodon a fost reales în funcţia de preşedinte al partidului.

Participanţii la congres au menţionat că PSRM se pronunţă în favoarea consolidării statalităţii RM, pentru revenirea la disciplinele limba moldovenească şi istoria Moldovei în programele şcolare, păstrarea neutralităţii ţării şi renunţarea la ideea aderării la NATO. Socialiştii propun, de asemenea, soluţionarea problemei transnistrene pe calea federalizării Moldovei.

În rezoluţia Congresului se menţionează că pentru realizarea sarcinilor trasate este necesară desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate şi crearea unei majorităţi de centru-stânga, de organizarea unui referendum privind determinarea vectorului politic extern de dezvoltare a ţării, precum şi modificarea Constituţiei în ceea ce ţine de procedura alegerii preşedintelui, pentru ca şeful statului să fie ales de cetăţeni.

Пленарное заседание Госдумы РФ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Serghei Mironov: Moldova va avea un viitor luminos

În cadrul evenimentului, au luat cuvântul liderul partidului „Spravedlivaia Rosia", Serghei Mironov, deputatul Dumei de Stat a FR din partea partidului „Edinaia Rossia”, campioana olimpică Irina Rodnina. Oaspeţii din Rusia şi-au exprimat solidaritatea cu socialiştii moldoveni, dorindu-le realizarea tuturor sarcinilor trasate.

Socialiştii împreună cu formaţiunea neparlamentară „Partidul Nostru” desfăşoară din luna septembrie acţiuni de protest împotriva actualei guvernări. În centrul Chişinăului, în preajma clădirii Parlamentului, au fost instalate orăşelele de corturi ale PSRM şi PN. Ambele formaţiuni cer demisia conducerii de vârf a ţării şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate.

Fluxul de știri
0