Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce fel de război se tem liberalii moldoveni

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaТактико-специальные учения сил спецназа, trupe militare
Тактико-специальные учения сил спецназа, trupe militare - Sputnik Moldova
Abonare
Liberalii au insistat asupra adoptării de către Parlament în prima lectură a proiectului de lege care interzice purtarea uniformei militare de către persoanele fizice. Editorialistul Nicolai Costîrchin încearcă să desluşească adevăratele scopuri ale acestei iniţiative.

La inițiativa Partidului Liberal, Parlamentul a votat joi un proiect de lege prin care va fi interzisă purtarea uniformei similare celei militare de către persoanele fizice.

Desigur, este vorba de purtarea uniformelor militare fără însemne de distincție, adică de camuflaj. Acea pe care preferă să o îmbrace în permanenţă paznicii, pescarii și constructorii etc. Proiectul acestei legi a fost adoptat doar în prima lectură și mai are nevoie, potrivit deputaților, de ajustări serioase. Liberalii sunt cunoscuți prin ideile lor originale, inclusiv în ceea ce privește reforma legislației. Dar de ce în acest caz aceştia au fost susținuți de ceilalți deputați, mulți dintre care sunt caracterizați de o abordare pragmatică a lucrurilor?!

Ghimpu Гимпу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ghimpu a găsit panaceul pentru salvarea Moldovei

Motivele liberalilor au fost explicate de unul dintre deputații PL, Veaceslav Untilă. El a spus că scopul principal al proiectului este de a împiedica apariția în Moldova a formațiunilor militarizate. Auzind aceste cuvinte, mulți colegi, probabil, și-au imaginat sute de pescari cu undițele "la umăr", care mărșăluiesc amenințător pe străzile Chișinăului. Iar pe de altă parte, imaginați-vă un veteran al unui conflict armat, care a decis pur și simplu, într-o zi obișnuită să-și îmbrace uniforma preferată și să iasă așa în oraș. Și deodată el este reținut de poliție. Pentru ce? Pentru că a ieșit în stradă în acele haine în care și-a riscat viața pentru ca noi să trăim în pace?

Sau liberalii într-adevăr consideră că principala distincție a militarului este uniforma? Desigur, uniforma înfrumusețează aspectul fizic al unui bărbat, îl face mai nobil. Dar militarul adevărat nu se deosebește numai prin asta.

Mai mult decât atât, se vede că liberalii se tem, probabil, de război. Despre asta pare să vorbească încercarea lor de a interzice purtarea hainelor de camuflaj. Întrebarea este ce război așteaptă liberalii și împotriva cui va fi îndreptat acesta? Probabil, principalul război care trebuie, în sfârșit, să aibă loc în societatea noastră este războiul împotriva prostiei, împotriva analfabetismului și împotriva ignoranței.

Fluxul de știri
0