Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Până la sfârșitul anului, Moldova va prelungi contractul cu „Gazprom”

© Sputnik / Ivan Rudnev / Accesați arhiva multimediaGas compressor station
Gas compressor station - Sputnik Moldova
Abonare
Valeriu Rusu, consilierul viceministrului în exercițiu al Economiei, Valeriu Triboi, a menționat că acordul cu privire la prelungirea contractului de livrare a gazelor se încheie între cei doi agenți economici: SA „MoldovaGaz” și SAD „Gazprom”.

CHIȘINĂU, 27 nov — Sputnik. Până la sfârșitul anului, contractul de livrare a gazelor naturale între compania „MoldovaGaz" și concernul rus „Gazprom" va fi prelungit și populația republicii va fi asigurată cu acest tip de combustibil, a declarat pentru Sputnik Valeriu Rusu, consilierul viceministrului în exercițiu al Economiei, Valeriu Triboi.

La întrebarea dacă ar putea influența asupra semnării contractului faptul că Moldova aproape de o lună nu are prim-ministru, consilierul a menționat că, de facto, acordul privind prelungirea contractului se încheie între cei doi agenți economici: SA „MoldovaGaz" și SAD „Gazprom".

Gazprom - Sputnik Moldova
Cum va afecta Moldova suspendarea livrărilor de gaze către Ucraina?

„Companiile  „MoldovaGaz" și „Gazprom" sunt subiecții principali ai procesului de negocieri. Ministerul Economiei, ca structură de stat responsabilă, acordă suportul în consultările cu privire la semnarea contractului", a spus Rusu.

El a subliniat că populația republicii va fi asigurată cu gaze naturale.

Anterior, viceministrul în exercițiu al economiei a declarat că este vorba de prelungirea contractului de livrare a gazelor pe anul 2016. „Există câteva dispoziții în care sunt incluse metodologiile de calculare a prețului. În trimestrul patru, prețul la gaze este de 210 dolari pentru o mie de metri cubi", a explicat demnitarul.

Cât despre majorarea prețului la gaze în anul 2016, Triboi a spus că începutul anului viitor va fi în favoarea Moldovei, deoarece pe parcursul a nouă luni prețurile la acest combustibil au fost joase. El a adăugat că actualul contract cu „Gazprom" este convenabil pentru Moldova.

„În timpul apropiat noi am dori să semnăm un nou contract pe o perioadă mai îndelungată, pe 3 — 5 ani, în care să fie introdusă separat regiunea transnistreană. Cu alte cuvinte, „TransGaz"  și „MoldovaGaz" să încheie fiecare un contract separat cu compania rusă", a comentat Triboi.

Газовая компрессорная станция Укртрансгаз в городе Боярка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Triboi: RM va prelungi contractul cu ”Gazprom” în avantajul nostru

Începând cu anul 2008, prețul la gazele livrate de concernul „Gazprom" companiei SA „MoldovaGaz" se stabilește trimestrial, ținându-se cont de indicatorii fluctuației prețurilor la motorină și păcură.

Contractul între „Gazprom" și SA „MoldovaGaz" de livrare a gazelor naturale în Moldova și acordul cu privire la tranzitul gazelor pe teritoriul ţării noastre în anul 2016,  au fost prelungite până la 11 noiembrie 2014.

Fluxul de știri
0