Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procurorii suspectează întreprinderea SA „MoldovaGaz” de spălare de bani

© Sputnik / Евгений ПанасенкоVitalie Busuioc Виталий Бусуйок
Vitalie Busuioc Виталий Бусуйок - Sputnik Moldova
Abonare
Continuă perchezițiile la oficiile centrale ale întreprinderilor „MoldovaGaz” și „ChișinăuGaz”. Controalele sunt efectuate în baza a două cauze penale intentate pe trei articole din Codul Penal al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 26 nov — Sputnik. Persoane cu funcții de răspundere de la întreprinderile din componența „MoldovaGaz" SA sunt suspectate de spălare de bani în proporții deosebit de mari și de depășirea atribuțiilor de serviciu, a declarat joi în cadrul unui briefing procurorul Vitalie Busuioc.

Colaboratorii Procuraturii Generale din Moldova, împreună cu ofițerii Inspectoratul Național de Investigații, continuă perchezițiile la oficiile centrale ale companiilor SA „MoldovaGaz" și „ChișinăuGaz".

Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Procurorii, cu percheziții la ”MoldovaGaz” și ”ChișinăuGaz”

Potrivit procurorului Busuioc, perchezițiile au loc în cabinetele persoanelor care dețin funcții de răspundere în companiile respective, inclusiv în cele ale conducătorilor, precum și la un agent economic și un șir de persoane fizice.

„Perchezițiile se efectuează la domiciliile directorilor generali ai SA „MoldovaGaz" și „ChișinăuGaz", în baza a două cauze penale intentate pe trei articole din Codul Penal al Republicii Moldova: art. 328 „Excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu", art. 241 „Practicarea ilegală a activității de întreprinzător" și art. 243 „Spălarea banilor", a spus Busuioc.

Conform procurorului, câțiva agenți economici, fiind înțeleși din timp cu persoane responsabile de la întreprinderile „MoldovaGaz", „ChișinăuGaz" și de la alte companii care intră în componența SA „MoldovaGaz", au elaborat și au pus în aplicare o schemă criminală, prin care era prevăzută obținerea unor venituri deosebit de mari.

Întreprinderile companiei „MoldovaGaz" vindeau ilicit gaz unor agenți economici. Cu alte cuvinte, aceste livrări nu erau reflectate în evidența contabilă. Ulterior, respectivii agenți economici livrau gazele naturale altor întreprinderi sau persoanelor fizice, a spus Busuioc.

Organele de anchetă presupun că, pentru a ascunde urmele acestei scheme, responsabilii de la întreprinderile holdingului „MoldovaGaz" încludeau volumul de combustibil livrat ilegal agenților economici în suma pierderilor tehnice.

„Noi presupunem că aceste pierderi erau incluse, în cele din urmă, în tarifele la gaz care apoi erau achitate de către consumatori", a specificat Busuioc.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Politică
FMI obligă Moldova să majoreze tarifele la gaz, energie și încălzire

Datorită acestei scheme, aplicate doar în cazul unuia dintre agenții economici care cumpăra ilegal combustibilul, a fost obținut un venit de circa 31 de milioane de lei.

Procurorii verifică și alte aspecte ale activității întreprinderilor, și anume cumpărarea valutei în vederea achitării plății pentru combustibil și instalații la prețuri ridicate.

„Perchezițiile continuă. Deocamdată, nu este stabilit statutul persoanelor care au fost supuse percheziției, deoarece verificările încă nu s-au terminat. Procurorii vor decide acest lucru după ce vor studia documentele și circumstanțele cauzei", a concluzionat Busuioc.

Articolul 328 din Codul Penal al Republicii Moldova prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 2 până la 6 ani; articolul 241 prevede amendă  sau muncă neremunerată în folosul comunității, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate; articolul 243 p. 3 (b) presupune privarea de libertate de la 5 la 10 ani.

Fluxul de știri
0