Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La Paris, au fost scoase la licitaţie obiecte personale ale lui Vladimir Vîsoţki

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaПодборка книгопечатной продукции
Подборка книгопечатной продукции - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiştii consideră că cel mai mare interes va suscita masca mortuară, executată dintr-un aliaj de bronz şi argint.

CHIŞINĂU, 25 nov – Sputnik. Casa de licitaţii Drouot va scoate miercuri la vânzare multe obiecte personale ale lui Vladimir Vîsoţki.
Loturile au fost pus la dispoziţie de văduva lui Vîsoţki, actriţa şi cântăreaţa franceză de origine rusă, Marina Vladi.

Cel mai scump dintre obiectele propuse pentru vânzare este masca mortuară a lui Vladimir Vâsoţki, executată dintr-un aliaj de bronz şi argint. Pe dosul acesteia sunt inscripţionate cu marcher roşu data – 1980 — anul morţii artistului şi iniţialele lui Vladi – MV. Preţul estimativ al relicvei variază între 30 şi 50 de euro.

Din lot face parte şi ultima poezie a lui Vîsoţki, scrisă de bard pe prospectul unei agenţii de turism, la 11 iunie 1980, cu o lună şi jumătate înainte de moartea sa. Aceasta este evaluată la preţul de 10-15 mii de euro.

Марина Влади, французская актриса - Sputnik Moldova
Marina Vlady a explicat de ce a scos la licitaţie lucrurile lui Vîsoţki

Printre alte exponate din colecţia personală a Marinei Vladi figurează mai multe fotografii ale sale împreună cu Vîsoţki, realizate în perioade diferite, de fotografi diferiţi. Imaginile îi surprind pe cei doi la New-York, pe o piaţă din Roma etc. Acestea sunt evaluate în marja dintre 80 şi 1200 de euro.

Încă un obiect care are atribuţie nemijlocită la cuplul Vladi-Vîsoţki este o icoană mare, dăruită la nunta lor care a avut loc la Moscova, în 1971. Se aşteaptă că noul ei proprietar va plăti pentru aceasta nu mai puţin de 1,2 mii de euro. Icoana este însoţită şi de un certificat de autenticitate, eliberat de Galeria Tretiakov.

La licitaţie au mai fost expuse aproximativ 20 de lucrări ale cunoscutului pictor Mihail Şemeakin, dar şi alte tablouri, precum şi bijuterii valoroase aparţinând Marinei Vladi.

Actriţa franceză Marina Vladi a fost ultima soţie a lui Vladimir Vîsoţki şi este autoarea unor memorii despre acesta, „Vladimir sau Zbor frânt”.
Îndată după apariţia informaţiilor cu privire la respectiva licitaţie, mai multe instituţii de presă au scris că, posibil, Consiliul obştesc de pe lângă Ministerul rus al culturii va pune în discuţie posibilitatea achiziţionării unor loturi.

Totodată, ministerul de resort a comunicat că, potrivit legislaţiei, instituţiile de stat nu pot participa la licitaţii.
S-a discutat şi despre posibilitatea atragerii unor mecenaţi care să participe la licitaţie în vederea achiziţionării unor obiecte ce ţin de viaţa îndrăgitului poet, actor şi cântăreţ.

Fluxul de știri
0