Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: doar anticipate şi alegerea directă a preşedintelui

© privesc.euIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Dodon a declarat că socialiştii au pregătit şi un proiect de hotărâre a Parlamentului ce se referă la alegerile anticipate. Acesta nu a precizat ce anume prevede proiectul respectiv, dar, potrivit legii, Parlamentul nu se poate autodizolva.

CHIŞINĂU, 24 noiembrie – Sputnik. În afară de PSRM, celelalte partide care au venit la discuţia cu spicherul Andrian Candu pledează categoric împotriva alegerilor parlamentare anticipate, a declarat Igor Dodon. Liderul socialiştilor susţine că o altă ieşire din impas, decât alegerile anticipate şi revenirea la alegerea directă a preşedintelui nu există.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: următorul premier va fi un kamikaze

„Noi am pregătit un proiect de hotărâre a parlamentului pentru organizarea alegerilor anticipate. Premise pentru un asemenea scenariu apar tot mai multe. Suntem ferm convinşi că ieşirea din criză constă în alegerile anticipate. I-am îndemnat pe toţi să susţină modificarea Constituţiei prin referendum, astfel ca Preşedintele să fie ales de popor. Propunem ca la 29 martie alegerile parlamentare să aibă loc concomitent cu referendumul de modificare a Constituţiei, iar ulterior, la scurt timp, să avem alegeri prezidenţiale directe”, a declarat Igor Dodon.

Curtea Constituţională a pronunţat marţi hotărârea pentru interpretarea articolului 85 din Constituţia Republicii Moldova. Astfel, potrivit Curţii, imposibilitatea formării Guvernului în termen de 3 luni conduce la dizolvarea Parlamentului, chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova.

Prin urmare, în cazul în care până la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate.

Fluxul de știri
0