Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Permanentizarea stării de interimat a Guvernului este neconstituţională

© privesc.euAlexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Esenţa hotărârii CCM din 24 noiembrie 2015, a explicat Tănase, este că perpetuarea situaţiei de interimat a Guvernului, în cazul imposibilităţii formării acestuia, contravine spiritului Constituţiei.

CHIŞINĂU, 24 noiembrie – Sputnik. Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a oferit unele explicaţii cu privire la hotărârea de marţi a CCM prin care a fost stabilit că Parlamentul poate fi dizolvat chiar şi în ultimele şase luni de mandat al Preşedintelui.

Esenţa acestei hotărâri, a explicat Tănase, arată că este contrară spiritului Constituţiei perpetuarea situaţiei de interimat a Guvernului, în cazul imposibilităţii formării acestuia.

„În cazul interimatului funcţiei de preşedinte este vorba despre aceleaşi competenţe. Însă în cazul unui guvern interimar, acesta are un mandat limitat. Guvernul în demisie este circumscris doar la exercitarea administrării treburilor publice şi nu mai mult. Prin urmare, este contrar spiritului Constituţiei de a permanentiza o situaţie de interimat, care poate surveni ca rezultat al imposibilităţii formării guvernului”, a spus Tănase.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul va fi dizolvat, dacă până la 29 ianuarie nu este ales un nou Guvern

„Un alt detaliu pe care vreau să-l menţionez în contextul multiplelor iniţiative de modificare a Constituţiei, care au survenit în ultima perioadă este că prevederea care vizează imposibilitatea de a dizolva parlamentul în ultimele 6 luni de zile ale mandatului preşedintelui este o reminiscenţă din sistemul semi-prezidenţial, pe care l-am avut până la anul 2000. Atunci s-a intervenit cu o serie de modificări la Constituţie, dar nu s-a operat o reformă instituţională plenară. Din aceste considerente această normă, ori de câte ori va intra în conflict cu alte prevederi, care vizează obligaţia de dizolvare a Parlamentului, sigur că va fi înlăturată de la aplicare”, a punctat Alexandru Tănase.

Fluxul de știri
0