UE, nevoită să introducă un control special la frontieră

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Accesați arhiva multimediaграница ЕС
граница ЕС - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul rus Olga Potiomkina a vorbit pentru Sputnik despre modul în care va influența intensificarea măsurilor de securitate în Europa asupra regimului de vize pentru cetățenii Moldovei.

CHIȘINĂU, 24 nov — Sputnik. Amplificarea pericolului terorist și sporirea măsurilor de securitate în interiorul UE nu pot duce la anularea acordului privind regimului de circulație fără vize cu un șir de țări, inclusiv cu Moldova, este de părere Olgăi Potiomkina, director al departamentului Integrare europeană la Institutul Europei al Academiei de Științe din FR.

Acum câteva zile, miniștrii afacerilor interne din țările UE au ajuns la anumite înțelegeri la Bruxelles privind schimbul de date despre pasageri, lupta comună împotriva răspândirii armelor, și înăsprirea controlului la hotarele europene. Mai mult decât atât, miniștrii s-au exprimat în favoarea creării unei baze europene a pasagerilor de pe cursele aviatice, unde ar trebui să se acumuleze informația despre zboruri și numele pasagerilor.

Un poste de contrôle, stop - Sputnik Moldova
Bruxelles: intensificarea controlului la hotarele cu UE este un imperativ

Expertul a concretizat că verificarea termenului de ședere în UE al oaspeților din alte țări, probabil, va fi intensificată.

Potiomkina a mai menţionat că ordinea de traversare a hotarelor cu UE este reglementată de regulamentul Schengen, care este obligatoriu pentru toate țările, de aceea nu se poate vorbi că cineva ar putea să nu le respecte.

"Discuțiile ţin de modul în care ar trebui intensificat controlul la hotarele externe. Încă după atacul terorist de la Paris din ianuarie, a fost pusă problema unui control mai riguros al cetățenilor UE la frontierele externe, atunci când este vorba de curse care vine din zone de conflict", a explicat interlocutoarea.

Potiomkina a atenționat asupra faptului că în UE legile permit introducerea controlului la frontieră fără măsuri polițieneşti suplimentare.

"Problema privind anularea controlului la hotarele interne nici nu se pune. Potrivit regulamentului Schengen, care este deja în vigoare, în cazul pericolului terorist, țările, cu permisiunea comisiilor, pot relua controlul la frontieră pentru o perioadă de la două luni până la jumătate de an, lucru pe care l-ar putea face acum", a specificat expertul.

Fluxul de știri
0