Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Diplomat, despre posibila anulare de către UE a regimului fără vize pentru RM

© Sputnik / Samvel Sepetchian / Trecere la banca de fotografiiUn poste de contrôle, stop
Un poste de contrôle, stop - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Va anula oare UE regimul fără vize pentru Moldova după actele teroriste comise în Europa? Unii experți consideră că ar putea să apară motive pentru acest lucru; alții cred însă că aceste chestiuni țin de aspecte diferite.

CHIȘINĂU, 23 nov — Sputnik. După numeroasele atacuri teroriste comise în Europa, care au răpit viața a sute de oameni, cetățenii Moldovei se întreabă dacă Uniunea Europeană va decide într-adevăr să suspende sau chiar să anuleze regimul fără vize cu Moldova. Doar până la moment se menține pericolul pătrunderii din afară a teroriştilor pe teritoriul UE, iar situația este agravată de fluxurile uriașe de refugiaţi.

Politologul și diplomatul Alexei Tulbure a menţionat într-un comentariu pentru corespondentul Sputnik, că procesul de închidere parțială a granițelor UE deja a început și nu se prevede sistatarea acestuia.

Пограничник зачищает контрольно-следовую полосу - Sputnik Moldova
Măsuri suplimentare de securizare la intrarea în România

„La frontiera Moldovei cu România de asemenea se efectuează acum controale minuțioase care duc la formarea unor cozi imense. Dacă situația se va complica, iar UE va considera că pe teritoriul Moldovei există filiere de tranzitare a teroriștilor, regimul fără vize cu țara noastră ar putea fi suspendat.", a declarat Tulbure.

Potrivit acestuia, a doua cauză, dar poate chiar și pretext, pentru suspendarea regimului fără vize dintre UE și Moldova ar putea fi nerespectarea promisiunilor făcute de Chișinăul oficial față de Bruxelles.

„Regimul fără vize a fost ca un bonus pentru Moldova, un fel de avans în așteptarea reformelor  care trebuiau înfăptuite în țară. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. De aceea UE poate să declare cu toată răspunderea că Moldova nu și-a îndeplinit sarcinile care au fost puse în fața ei pe calea integrarării și să suspende regimul fără vize", a adăugat Tulbure.

Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, Valeriu Ostalep, dimpotrivă, consideră că problemele regimului fără vize și tendința Europei de a se pune în siguranță în fața pericolului teroriștilor străini, fac parte din contexte diferite și nicidecum nu se intersectează.

„Problema măsurilor antiteroriste nu are nicio tangență cu regimul fără vize dintre UE și Moldova", a subliniat Ostalep.

Fluxul de știri
0