CHIȘINĂU, 20 nov — Sputnik, Serghei Țurcanu. Salariile mici reprezintă una dintre cauzele principale ale disproporțiilor în economia moldovenești, de vină fiind fenomenul corupției, a declarat pentru agenția Sputnik expertul economic de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Tatiana Lariușina.
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a propus spre dezbatere un proiect de lege, conform căruia valoarea salariului minim în Moldova va fi corelată cu salariul mediu lunar în sectorul real al economiei. Potrivit acestei inițiative, salariul minim în anul 2016 va constitui 25% din salariul mediu pe economie, în anul 2017 — 30%, în 2018 — 35%, iar în 2019 — 40%.
„Valoarea salariului minim nu poate să scadă, prin definiție, deoarece aceasta metodă de calculare reprezintă unul dintre indicatorii reformei care trebuie realizată în politica veniturilor și în politica de salarizare, necesară deja de mult timp în Moldova. La noi nu atât tariful la energia electrică este mare, cât veniturile sunt extrem de mici. Trebuie să clarificăm de ce avem salarii atât de mici? Şi vom găsi aici o sumedenie de factori legați de această problemă. Este vorba și de „salariile în plic", și de ponderea plăților pentru serviciile comunale în suma veniturilor populației, de fenomenul corupției ș. a.", a menționat Lariușina.
Potrivit datelor biroului de statistică al Uniunii Europene, cea mai mare valoare a salariului minim în Europa este în Luxembourg: aproape 2 mii de euro pe lună. Urmează apoi Belgia, Germania și Irlanda. În Italia în general nu este stabilit un salariu minim, ceea ce nu-i împiedică pe unii cetățeni ai Republicii Moldova să meargă încolo pentru câștig.