Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputați: 100 de lei sunt destui pentru a acoperi majorările la gaz și energie

© Sputnik / Miroslav RotariSala de ședințe a Parlamentului
Sala de ședințe a Parlamentului - Sputnik Moldova
Abonare
Cheltuielile pentru serviciile comunale s-au majorat cu 21,1%, iar salariile vor fi majorate pentru unii bugetari doar cu 10%. Proiectul de lege cu privire la sistemul de salarizare în domeniul bugetar presupune majorarea salariului minimal tarifar cu 70-100 de lei.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Deputații din Parlamentul Moldovei consideră că majorarea salariului minimal tarifar pentru bugetari cu 70-100 de lei va fi suficientă în condițiile majorării tarifelor la gaz și energie. Această modificare a fost introdusă joi de parlamentari în Legea cu privire la salarizarea bugetarilor.

În nota explicativă la proiect se menţionează că dacă până la majorarea tarifelor la gaz și energie, plăţile pentru serviciile comunale constituiau 17,1% din cheltuielile populației, acum acestea vor crește până la 21,1%. Din acest motiv, legislatorii au luat decizia să majoreze salariile bugetarilor.

Лампы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Din 9 noiembrie, plătim tarife majorate la electricitate

Potrivit autorilor proiectului de lege, aceste acțiuni ar trebui cel puţin parțial să satisfacă necesitățile cetățenilor în ceea ce privește măsurile de compensare.

Decizia privind majorarea tarifelor la gaz cu 15% și la energia electrică cu 30-36% a fost luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în noaptea spre 17 iulie.

Mai târziu, decizia din iulie a ANRE a fost sistată pentru a se efectua un audit internațional în ce privește starea rețelelor de alimentare cu gaz din țară.

Газовая плита - Sputnik Moldova
Societate
Decis: plătim mai scump pentru gazele naturale

În cele din urmă, tarifele îngheţate la energia electrică au intrat totuşi în vigoare. Acum, un kW de energie pentru consumatorii finali, care sunt conectaţi la rețelele de tensiune joasă ”Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” va costa 2,16 lei, la rețelele de tensiune medie – 1,95 lei, iar la rețelele cu tensiune înaltă – 1,68 lei. Consumatorii care sunt conectați la rețelele cu tensiune joasă ”RED Nord” vor plăti pentru un kW de energie 2,23 lei, iar la rețelele cu tensiune medie – 2,02 lei. Tariful la energie pentru consumatorii finali, care sunt conectați la rețelele de tensiune joasă ”RED Nord-Vest” va constitui 2,23 lei, iar la rețelele cu tensiune medie – 2,07 lei.

S-a scumpit și gazul. Acum, pentru consumul de până la 30 de metri cubi de gaz pe lună, consumatorul va plăti câte 6,55 de lei pentru un metru cub. Dacă această limită va fi depășită, prețul unui metru cub de gaz va fi de 6,83 lei.

 

Fluxul de știri
0