Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 9 noiembrie, plătim tarife majorate la electricitate

© Sputnik / Марина Лысцева / Trecere la banca de fotografiiЛампы
Лампы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
ANRE consideră că nu există temei pentru revizuirea hotărârilor sale privind aprobarea noilor tarife la energia electrică. Noile tarife majorate la electricitate intră în vigoare din 9 noiembrie.

CHIŞINĂU, 6 nov – Sputnik. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) consideră că nu există temei pentru revizuirea hotărârilor sale din 17 —18 iulie  cu privire la aprobarea tarifelor pentru distribuția și furnizarea energiei electrice și a tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice. Consiliul și-a expus poziția după finalizarea dezbaterilor publice pe marginea rapoartelor de audit extern asupra calculelor noilor tarife la energia electrică, solicitate pentru aprobare de către companiile din sectorul electroenergetic, dezbateri care s-au desfășurat  săptămâna aceasta. 

Национальное агентство по регулированию в энергетике - Sputnik Moldova
Republica Moldova
ANRE anunţă vineri tariful pentru energie, iar săptămâna viitoare – pentru gaz

ANRE notează că în urma deciziei de suspendare a hotărârilor sale din 17 —18 iulie,  companiile din sectorul electroenergetic și cel al gazelor naturale, la recomandarea  ANRE, au efectuat un audit extern asupra corectitudinii calculării noilor tarife, evaluării costurilor incluse în tarife şi a conformităţii modului de calcul cu prevederile metodologiilor tarifare, audit executat de către companii cu renume mondial.

Autorii au confirmat corectitudinea aplicării metodologiei tarifare și a calculării noilor tarife la energia electrică și au constatat că în tarifele ajustate au fost incluse, în proporție de peste 95 la sută, cheltuielile pentru procurarea energiei electrice, care au crescut în urma deprecierii considerabile a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA. Astfel, în rata de creștere de 56 bani per kWh a noului tarif mediu la energia electrică furnizată consumatorilor finali de către Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, în raport cu tariful mediu aprobat de ANRE în anul 2012, 41 bani/ kWh reprezintă prețul mediu de procurare a energiei electrice și 15 bani/ kWh – costurile de distribuție şi furnizare (materiale, investiții) care, de asemenea, au crescut în urma deprecierii leului. Aceeași situație a fost atestată și la companiile RED Nord și RED Nord – Vest.

În rapoartele de audit s-a constatat, de asemenea, că ANRE nu a inclus în noile tarife la energia electrică devierile tarifare înregistrate în anii precedenți în urma deprecieri de 1,6 ori a leului moldovenesc față de dolarul SUA. În cazul companiei RED Union Fenosa, aceste devieri au depășit pragul de 1,3 miliarde lei.

ANRE notează că va purcede la identificarea unei formule optimale de recuperare etapizată a devierilor tarifare înregistrate în anii precedenți de către furnizorii de energie electrică, formulă care să aibă un impact cât mai mic asupra consumatorilor.

Termenul de suspendare a hotărârilor ANRE din 17 —18 iulie cu privire la aprobarea noilor tarife pentru distribuția și furnizarea energiei electrice și a tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice expiră la 8 noiembrie. Aceasta înseamnă că tarifele respective aprobate de ANRE vor intra în vigoare la 9 noiembrie.

Din această dată, consumatorii casnici conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de,,Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SA vor achita un tarif de furnizare de 2,16 lei/kWh, cei conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 1,95 lei/kWh și consumatorii conectați la reţelele de tensiune înaltă – un tarif de 1,68 lei/kWh.

Consumatorii casnici conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de „RED Nord” SA vor achita un tarif de furnizare de 2,23 lei/kWh și cei conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 2,02 lei/kWh.

Consumatorii casnici conectați la reţelele de tensiune joasă deservite de „RED Nord — Vest” SA vor achita un tarif de furnizare de 2,33 lei/kWh și cei conectați la reţelele de tensiune medie – un tarif de 2,07 lei/kWh.

ANRE informează că luni, 9 noiembrie, va veni cu unele precizări în ceea ce priveşte noile tarife la gazele naturale aprobate prin hotărârea sa din 18 iulie, hotărâre care ulterior a fost suspendată până la 15 noiembrie.

Fluxul de știri
0