Serviciile de informaţii poloneze, „lovite” de demisii

© Sputnik / Igor Zarembo / Accesați arhiva multimediaДворец культуры и науки в Польше
Дворец культуры и науки в Польше - Sputnik Moldova
Abonare
La doar trei zile de la instalarea noului guvern, cele patru servicii de informații și contrainformații din Polonia au rămas fără şefi. Opoziţia denunţă „o lovitură” împotriva serviciilor speciale.

CHIŞINĂU, 19 nov – Sputnik. Şeful comisiei parlamentare responsabile cu supravegherea serviciilor de informaţii din Polonia, Marek Opiola, a anunţat joi  că şefii celor patru instituţii au plecat din funcții,  la doar trei zile de la instalarea guvernului conservator și eurosceptic format de Partidul Lege și Justiție, transmite AFP, citată de AGERPRES.

Reunită în cursul nopții, comisia a aprobat propunerea de plecare din funcții, prezentată de noul prim-ministru Beata Szydlo, „la cererea” celor patru responsabili vizați — șefii celor două servicii civile, Agenția de Informații (AW) și Agenția de Securitate Internă (ABW), și ai celor două militare, Serviciul de Informații Militare și Serviciul de Contraspionaj militar, a precizat Marek Opiola.

Канцлер Германии Ангела Меркель на саммите стран G7 в Брюсселе - Sputnik Moldova
Polonia şi Germania ar putea discuta despre sporirea presiunii asupra Rusiei

„Munca responsabililor demisionari în funcțiile lor constituia o amenințare mai importantă decât amenințările venite din străinătate”, a comentat noul ministru de externe, Witold Waszczykowski, plecarea celor patru responsabili, la postul de televiziune privat TVN24. „Nu vorbesc despre toți, dar, de-a lungul anilor, ABW s-a comportat mai mult ca o poliție politică față de politicienii polonezi decât ca o instituție însărcinată să apere interesele Poloniei împotriva acțiunilor din exterior”, a adăugat el, precizând că „nu este vorba despre o răzbunare, ci despre o despărțire de oameni care nu și-au dovedit eficiența”.

În schimb, din partea opoziției, fostul coordonator al serviciilor speciale, Marek Biernacki, a denunțat '” lovitură de forță nocturnă împotriva serviciilor speciale”, care „a creat o situație periculoasă pentru stat”, cu atât mai mult cu cât demisionarii nu au avut când să-și transmită dosarele succesorilor lor, aceștia nefiind încă numiți.

Fluxul de știri
0