Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Liberal-democraţii dictează trei condiţii

© Sputnik / Evghenii PanasencoValeriu Streleț Валерий Стрелец
Valeriu Streleț Валерий Стрелец - Sputnik Moldova
Abonare
PLDM acceptă să negocieze cu PDM crearea unei noi alianţe de guvernare, dar în baza a trei condiţii. Totodată, liberal-democraţii îi consideră pe democraţi vinovaţi de distrugerea fostei majorităţi.

CHIŞINĂU, 18 noiembrie – Sputnik. Liberal-democraţii au trei condiţii. În caz contrar aceştia nu văd rostul participării la negocierile de constituire a unei noi alianţe de guvernare. Condiţiile PLDM au fost enunţate mari de către Valeriu Streleţ în cadrul unei conferinţe de presă.

Înainte de a face publice condiţiile PLDM, Streleţ i-a acuzat pe democraţi de distrugerea majorităţii parlamentare proeuropene şi de subordonarea politico-oligarhică a instituţiilor statului.

Andrian Candu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Candu la Bruxelles: dacă nu schimbăm sistemul, nu vom avea rezultate

Condiţiile ce trebuie să fia acceptate de PDM, de PL şi de Grupul Leancă ar fi următoarele:

„1. Instituţiile de drept ale statului, justiţia şi sistemul judecătoresc, entităţile anticorupţie, organele de reglementare şi control urmează a fi scoase din subordonarea partinico-oligarhică, în vederea neadmiterii influenţării acestora de către grupări de interese şi folosirea lor pe post de bâte politice. Punerea în practică a acestei priorităţi  urmează a fi a fi asigurată prin agrearea imediată de către actorii politici decidenţi a unor angajamente ferme de reconsiderare a instituţiilor menţionate, cu termene exacte şi prompte de implementare.

2. Guvernul urmează să activeze în baza normelor constituţionale şi legale, fără careva încorsetări stabilite prin acorduri de alianţă sau alte soiuri de înţelegeri opace, având tot suportul necesar pentru promovarea acţiunilor ferme, fie şi nepopulare, pentru depăşirea crizei. Primul ministru trebuie să fie neafiliat politic, să dispună de dreptul de a avea ultimul cuvânt în formarea Cabinetului de miniştri şi operarea remanierilor în cadrul acestuia.

3. Activitatea Parlamentului urmează să se plieze pe obiectivul de soluţionarea problemelor vitale ale societăţii, şi nu pe contribuţia la crearea acestora. Ritmicitatea şi randamentul activităţii organului legislativ suprem urmează să fie asigurată de un preşedinte al Parlamentului, faţă de care să nu existe suspiciuni de afiliere de afaceri sau de rudenie prin afinitate cu persoane care au edificat sistemul statului captiv”.

Fluxul de știri
0