Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Peste 5 mii de cetățeni vor trece cu traiul în Rusia în 2015

© Sputnik / Miroslav RotariТамара Рощина
Тамара Рощина - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii Republicii Moldova care au depus cerere de participare la programul de stat de strămutare corespund, de regulă, cerințelor stabilite.

CHIȘINĂU, 18 nov — Sputnik. În 2015, la Programul de stat pentru strămutarea concetățenilor în Rusia au participat peste cinci mii de cetățeni ai Republicii Moldova, a transmis luni pentru corespondentul Sputnik reprezentantul Serviciului Federal pentru Migrație al Rusiei în Moldova, Tamara Roșcina.

Potrivit acesteia, cetățenii Moldovei care au depus cerere pentru participarea la Program corespund, de regulă, cerințelor înaintate de regiuni față de potențialii participanți la programul de strămutare. Printre aceste cerințe se numără validitatea, capacitatea de muncă, calificarea și experiența de muncă, cunoașterea limbii ruse scris și oral.

Вывеска ФМС РФ - Sputnik Moldova
Rusia
SFM: Rusia susține participanții la Programul de stat de strămutare

„Menționez că decizia de a participa la Programul de stat este luată benevol de către compatriot. Cu alte cuvinte, dacă cetățeanul străin dorește să treacă cu traiul permanent în Rusia, el poate beneficia de programul de strămutare", a spus Roșcina.

Aceasta a adăugat că documentele pentru participarea la Programul de stat de strămutare sunt primite de la cetățeni în baza înscrierii prealabile care are loc în fiecare zi de luni, marți și miercuri începând cu ora 14.00, la departamentul consular al Ambasadei FR (Chișinău, str. Șciusev, 85). Documentele sunt prezentate personal de către solicitant. Pentru înregistrare nu se percep nici un fel de taxe.

„Cetățenii care doresc să se mute cu traiul în regiunile de populare prioritare din Rusia (Transbaikalia și Extremul Orient) sunt primiți fără înscriere prealabilă în fiecare vineri, de la ora 8.00 până la ora 12.00. Tot vinerea se primesc documentele de participare la Programul de stat de la concetățenii care au manifestat dorința de a se muta în regiunile din Ural și Siberia. Pentru prezentarea documentelor de participare la Programul de stat de strămutare trebuie prezentată cererea și traducerea certificată de notar a pașaportului, adeverinței de naștere, actelor ce confirmă studiile, activitatea de muncă, starea familială", a specificat Roșcina.

În prezent, la Programul de stat de strămutare participă 59 de regiuni din Rusia. Printre cele de populare prioritară se numără Republica Buriatia, ținuturile Transbaikalia, Primorsk, Habarovsk,  Kamciatka, regiunile Amur, Irkutsk, Magadan, Sahalin și Regiunea Autonomă Evreiască.

Fluxul de știri
0