Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dumitru Diacov, despre cine va fi viitorul premier

© privesc.euDumitru Diacov, Дмитрий Дьаков
Dumitru Diacov, Дмитрий Дьаков - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Democrat va decide cine va fi şi cărei formaţiuni politice îi va reveni funcţia de premier, doar după ce va fi clar cine participă la formarea coaliţiei de guvernare şi cu condiţia ca să fie minim 51 de voturi.

CHIŞINĂU, 17 nov – Sputnik. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a declarat pentru Sputnik că despre candidatura viitorului premier se va discuta doar după ce va fi clar cine participă la negocierile cu privire la crearea unei noi coaliţii majoritare de guvernare.

„Vom discuta despre candidatura premierului când va fi clar cine participă la negocieri şi când vom fi siguri că avem minim 51 de voturi necesare”, a declarat democratul. 

Премьер-министр Республики Молдова Кирилл Габурич - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ar putea fi Chiril Gaburici din nou premier al Moldovei

Diacov a menţionat pentru Sputnik că nu este clar nici cărei formaţiuni îi va reveni funcţia de prim-ministru, asta chiar dacă PLDM va fi de acord să revină la masa tratativelor.

Democratul a declarat că PD pledează mai mult pentru o coaliţie pro-europeană care să fie formată din PD, PLDM, PL şi deputaţii uniţi în jurul neafiliatului Iurie Leancă.

Diacov a menţionat pentru agenţie că nu este exclus şi un vot comun cu comuniştii pentru viitorul guvern, dar şi pentru preşedintele ţării, însă fără ca PCRM să facă parte din coaliţia de guvernare.

Democratul a precizat că o coaliţie cu socialiştii nu se pune în discuţie.  

Dumitru Diacov, Дмитрий Дьаков - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Diacov: doi deputaţi PLDM vor participa la crearea unei noi coaliţii cu PD

Preşedintele de onoare al PD mai aşteaptă ca PLDM să ia o decizie în urma căreia să se alăture la discuţiile cu privire la crearea unei noi alianţe cu democraţii şi liberalii.

Liberal-democratul Tudor Deliu a declarat pentru Sputnik că PLDM nu şi-a schimbat decizia luată la Consiliul Politic al formaţiunii de a nu participa la negocierile cu PD. Deputatul a precizat că imediat ce vor fi schimbate opţiunile PLDM, opinia publică va fi anunţată. De asemenea, Deliu a reiterat că PLDM rămâne unit şi nici un deputat liberal-democrat nu se va alătura separat discuţiilor.

Preşedintele Nicolae Timofti a invitat fracțiunile parlamentare la consultări privind desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. La aceste discuţii au participat doar fracţiunile PD, PL, PCRM şi cei trei deputaţi din grupul Leancă. PLDM şi PSRM au refuzat să participe la aceste consultări.

Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie cu votul a 65 de deputaţi. Votul de neîncredere a fost acordat în contextul asocierii lui Streleţ cu Vladimir Filat, care este învinuit în dosarul fraudelor bancare.

Fluxul de știri
0