Пожар - Sputnik Moldova
Accidente
Sputnik Moldova vă prezintă operativ informații despre accidente, incendii și alte întâmplări care se produc în țară. Urmăriți portalul nostru pentru a afla primii știri de ultimă oră.

Prognoza Stratfor: la ce ar trebui să ne aşteptăm după atentatele de la Paris

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaВизит президента РФ В.Путина во Францию
Визит президента РФ В.Путина во Францию - Sputnik Moldova
Abonare
Atacurile teroriste din capitala franceză au demonstrat că pericolul ameninţărilor venite din partea jihadiştilor în interiorul Europei poartă un caracter permanent, menţionează analiştii Stratfor.

CHIŞINĂU, 14 nov – Sputnik. Compania americană de investigaţie şi analiză Strategic Forecasting (Stratfor) a făcut o evaluare a posibilelor urmări politice interne şi externe ale atacurilor teroriste care au avut loc la Paris, informează RIA Novosti.

Atentatele de la Paris au constituit un eveniment şocant, însă deloc neaşteptat, deoarece mulţi cetăţeni francezi dar şi ai altor state europene au plecat în Siria pentru a completa rândurile extremiştilor, menţionează analiştii centrului în prognoza pe care au elaborat-o. Atacul asupra redacţiei revistei „Charlie Hebdo” a demonstrat că există o ameninţare permanentă de atentate teroriste în interiorul Europei, iar acum este important să fie identificată sorgintea atacurilor teroriste de vineri: sunt acestea „de casă” sau atacatorii au fost instruiţi şi au beneficiat de ajutor din exterior.

Un poste de contrôle, stop - Sputnik Moldova
Controale înăsprite la frontiera cu Franţa, după atacul de la Paris

„Afluxsul fără precedent al imigranţilor din ţări ca Siria în Europa sporeşte incontestabil probabilitatea pătrunderii reprezentanţilor unor grupări jihadiste prin intermediul fluxului migraţional, cu scopul comiterii unor atacuri teroriste pe teritoriul Europei”, scrie Stratfor.

Fără îndoială, atentatele teroriste de la Paris vor avea consecinţe politice, adaugă analiştii.

„Din punct de vedere politic, aceste acte teroriste readuc în prim olan vechile contradicţii etnice existente în interiorul Franţei”, se menţionează în materialul Stratfor. În ultimele luni, întreaga atenţie privind chestiunea dată a fost focalizată asupra Germaniei, unde a ajuns un număr enorm de imigranţi din Sud şi din Orient, şi doar puţini dintre aceştia s-au îndreptat mai departe, spre Franţa. Parisul nu s-a implicat prea activ în soluţionarea crizei migraţionale, chiar dacă reprezentanţii Franţei au participat la întrunirile consacrate acestei chestiuni şi, în principiu, au susţinut ideea Germaniei de a repartiza refugiaţii în toată Europa.

Fluxul de știri
0