Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mucegaiul din alimente poate provoca cancer

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПлесень
Плесень - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiştii susţin că unele mucegaiuri ce se formează în alimente sunt periculoase pentru sănătate. Acestea pot provoca reacţii alergice, probleme respiratorii sau chiar cancer.

CHIŞINĂU, 13 nov – Sputnik. Specialistul american de la Departamentul Agriculturii din SUA, Nadine Shaw, susţine că unele mucegaiuri ce se formează în alimente sunt periculoase pentru sănătate. Acestea conţin micotoxine, care sunt substanţe otrăvitoare şi pot provoca reacţii alergice sau probleme respiratorii.  

„Unul în special, numit aflatoxina, este cunoscut prin faptul că poate provoca cancer”, a declarat Shaw pentru revista Live Science. 

Капельница - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chişinău, Bălţi şi Orhei – regiunile cele mai afectate de cancer

Micotoxinele apar, în primul rând, sub forma mucegaiului care creşte pe cereale şi pe nuci, dar pot fi, de asemenea, găsite şi în sucul de struguri, ţelină, mere şi alte produse. Aflatoxina este răspândită cel mai mult în culturile de porumb şi arahide.

Potrivit specialistului, citat de Descoperă.ro, în general, cele mai multe ciuperci care apar pe produsele alimentare sunt inofensive.

Este important să se ştie că, sporii coloraţi de pe suprafaţa alimentelor sunt doar o parte din matricea mucegaiului, iar răzuirea sau tăierea acestei părţi de pe pâine sau de pe covrig nu ne salvează de la şansa de a înghiţi din ciupercă.

Mucegaiul este ceva mai mult decât cel de pe suprafaţa pâinii sau de pe fructele învechite. Se pare că porţiunile colorate, vizibile cu ochiul liber sunt sporii sau particule minuscule care dau mucegaiului culoare. Restul mucegaiului, ramurile şi rădăcinile sale dificil de sesizat şi, uneori, se duc profund în produs.

De aceea, nu se recomandă tăierea porţiunii cu mucegai din alimente şi consumarea părţii care la prima vedere nu ar avea ciupercă. 

 

 

Fluxul de știri
0