Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Programul postrecoltă: AIPA a debursat 1,5 milioane dolari

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Accesați arhiva multimediaуборка урожая
уборка урожая - Sputnik Moldova
Abonare
Granturile prevăzute de program sunt debursate după ce fermierii prezintă confirmarea de co-finanţare a proiectului investiţional.

CHIŞINĂU, 13 iul – Sputnik. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) informează că Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a debursat 1,5 milioane de dolari SUA către şase grupuri de producători agricoli, participanţi ai Programului de granturi investiţionale în infrastructura post-recoltă „Accesul la pieţele de finanţare” al proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), finanţat de Banca Mondială, transmite Sputnik Moldova.

According to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months. - Sputnik Moldova
MAC-P, un proiect pentru industria postrecoltare

Potrivit instituţiei, majoritatea grupurilor care au accesat resursele financiare au fost participanţi la apelul trei al Programului de granturi, desfăşurat în perioada 10 aprilie-8 iunie 2015.

MAIA subliniază că granturile sunt debursate imediat ce fermierii prezintă confirmarea de co-finanţare a proiectului investiţional. Cel mai mare proiect investițional aparține grupului de producători de struguri de masă și prune din r-nul Cantemir, ”Moldagrovitis”, care vor construi un frigider de 1060 de tone, cu 2 camere de pre-răcire. Investiţia totală a acestui proiect este de $1,1 milioane, dintre care $350 de mii reprezintă grantul MAC-P. Totodată, producătorii de mere din Briceni, uniți în cooperativa „Stânca Grup”, vor construi unul dintre cele mai mari frigidere din cadrul proiectului. Capacitatea acestuia va fi de 1860 de tone. Costul proiectului investițional este de 15,9 milioane de lei, dintre care 6,3 mil de lei au fost debursați către fermieri în calitate de suport financiar nerambursabil.

Sunt şi agenți economici ce optează pentru crearea unei infrastructuri competitive de sortare și ambalare. Unul dintre aceștia este grupul de agricultori ”Fruitmol group” din Strășeni, care realizează construcția unei case de ambalare, sortare și procesare, investiția totală fiind de circa $1 milioane, dintre care $350 de mii au fost acordate de proiectul MAC-P.

De asemenea, la cele trei apeluri de selectare a dosarelor conform  Programului de granturi ”Accesul la piețele de finanțare”, organizate în 2014-2015, au participat 28 de grupuri de producători agricoli, specializați în producerea fructelor și legumelor, intre care 9 dosare sunt în proces de examinare iar 19 au fost aprobate spre finanțare. Dintre acestea, 13 cooperative deja au accesat granturile în sumă cumulativă de 56,5 milioane de lei pentru realizarea proiectelor lor investiționale, costul total al cărora depăşeşte 148 de milioane de lei.

Fluxul de știri
0