CHIŞINĂU, 12 nov — Sputnic. Cine şi l-ar imagina pe David Cameron, pe Alexis Tsipras, pe Mariano Rajoy sau pe un alt politician marcant dintr-o ţară europeană mergând la Berlin sau în altă capitală pentru a participa „telepatic” la constituirea unei alianţe politice în ţara sa? Probabil, nimeni.
Dar unii proeuropeni de la Chişinău vor să fie „mai occidentali” decât occidentalii, iar în unele cercuri politice moldoveneşti „este primit” să se facă escapade în Vest. Acolo are loc „înarmarea” cu poveţe, inspiraţie, consultanţă, susţinere politică şi morală. Probabil, unii pleacă şi după indicaţii directe.
Această modă este una absolut dezonorantă. În Republica Moldova avem destui experţi capabili să ofere toată consultanţa necesară conceperii unor strategii de dezvoltare perfecte. Politicienii care îi ignoră pe specialiştii noştri şi îi preferă pe cei din afară comit o eroare impardonabilă, nesocotind competenţa destul de valoroasă a celor de acasă.
Unii ar putea reproşa: „păi noi nu suntem ca nemţii, nici ca britanicii şi nici ca spaniolii. Noi abia tindem să fim ca ei”. Însă mai mult decât de lecţii vestice, noi avem nevoie de depăşirea sentimentului de inferioritate.
Cel mai recent caz de „pelerinaj” în Europa ni l-a oferit preşedintelui PPEM, Iurie Leancă. Politicianul anunţa marţi că, spre deosebire de PDM şi PL, grupul condus de acesta va participa de la Berlin la procesul de constituire a alianţei. Acolo, la Berlin, Leancă şi colegii săi vor testa tocmelile făcute la Chişinău de PPEM, PDM şi PL, pentru a vedea dacă ele corespund aşteptărilor partenerilor europeni de dezvoltare.
Ce vrea să ne sugereze Leancă prin gestul său? Că a plecat pentru a reveni „pe cal bălan” în Moldova, ca „unsul Berlinului” la şefia guvernului moldovenesc? Sau poate că dânsul dă de înţeles că orice ar elabora moldovenii, totul e floare la ureche atâta timp cât nu există aprobarea Occidentului? Dar poate că Leancă a fost trimis chiar de partenerii din viitoarea coaliţie să profite de „platforma berlineză” pentru a exercita presiuni asupra liberal-democraţilor, pentru a-i aduce cu "arcanul european" la guvernare?
Negocierile de constituire a unei guvernări urmăresc, în fond, două scopuri: stabilirea componenţei nominale a echipei de guvernare, cu distribuţia fotoliilor, precum şi a măsurilor ce vor fi întreprinse în exerciţiul actului de guvernare.
Deci, ce vrea să facă Leancă la Berlin în contextul formarii noii guvernări la Chişinău? Să coordoneze din afară componenţa nominală a viitoarei guvernări? Să-şi noteze „tema pe acasă” vizând agenda reformelor dorite de UE? Vrea să afle cu exactitate în ce condiţii Chişinăul mai poate miza de perfuziile financiare ale Vestului? Sau poate că domnia sa vrea să ceară un protectorat asupra ţării?
Se ştie şi fără aceste consultări ce trebuie făcut în Republica Moldova pentru redresarea economiei şi pentru eradicarea corupţiei şi a hoţiei? Atunci de ce ar fi necesară clocirea unei guvernări în condiţii de incubator la Berlin? Interesele cui vor fi protejate de o guvernare „oferită” din exterior? Nu vreau să pun la îndoială bunele intenţii ale partenerilor noştri nemţi. Dar oare nemţii ştiu mai bine de ce au nevoie moldovenii? Şi, în contextul „modei pelerinajelor”, mai suntem noi aici pe veci stăpâni?
Leancă a plecat la Berlin. „Ca să ce?”, vorba celui mai influent om din Moldova.