Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Viitorul Guvernator al BNM ar putea fi un gastarbeiter

© Sputnik / Miroslav RotariDodon Candu Polihovici
Dodon Candu Polihovici - Sputnik Moldova
Abonare
„Voi pune accent pe acei moldoveni, care au experienţă internaţională în sistemul bancar şi care cunosc limbi străine”, a spus Candu.

CHIŞINĂU, 10 noiembrie – Sputnik. Spicherul Andrian Candu a încercat să contureze portretul viitorului Guvernator al BNM. Demnitarul a spus că acesta va fi un modlovean din diaspora, care însă va trebui să mai întrunească alte câteva condiţii.

Despre selectarea candidatului la şefia BNM, Candu a vorbit marţi seara, după şedinţa comisiei care a fost însărcinată să acumuleze dosarele pretendenţilor la funcţia respectivă.

Lansarea proiectului de Twinning BNM - Sputnik Moldova
Politică
Candu va lua decizia privind candidatul la şefia BNM

În opinia lui Candu, faptul că această comisie nu a selectat nici un candidat nu este ceva grav, ci reprezintă o primă experienţă în sensul selectării de o manieră mai transparentă a pretentenţilor la această funcţie.

Totodată, Candu a menţionat că, probabil, imaginea nu tocmai bună a instituţiilor de stat din republica Moldova ar putea fi cauza reticenţei profesioniştilor din ţară, care ar fi putut depune actele în vederea participării la acest concurs.

„Îmi voi asuma eu rolul prescris de lege şi voi decide în privinţa candidatului. Totodată voi păstra comisia pentru a organiza interviuri şi examina scrisorile de motivaţie ale pretendenţilor”, a spus spicherul.

Acesta a mai precizat că termenul limită de prezentare a candidatului la funcţia de Guvernator al BNM în plenul Parlamentului este data de 10 decembrie.

„Vrem ca până la sfârşitul anului FMI să vină la Chişinău. Tot până la sfârşitul lui decembrie trebuie să avem şi guvern”, a mai declarat Candu.

Acesta a subliniat că va discuta cu moldovenii din diaspora implicaţi în activităţi la FMI sau Banca Mondială.

„Voi pune accent pe acei moldoveni, care au experienţă internaţională în sistemul bancar şi care cunosc limbi străine”, a punctat spicherul.

 

Fluxul de știri
0