Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decizie neaşteptată la Bucureşti: Iohannis nu vrea să dea bani pentru Moldova

© privesc.euKlaus Iohannis
Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Abonare
"Nu există siguranța că Republica Moldova va continua reformele", susţine preşedintele român, Klaus Iohannis.

CHIŞINĂU, 9 noiembrie – Sputnik. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să promulge Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015”. Şeful statului român a remis documentul spre reexaminare legislativului de la Bucureşti.

Într-un comunicat al Administrației Prezidențiale române se menţionează că „nu există siguranța că Republica Moldova va continua reformele”.

Streleț Ponta Moldova România - Sputnik Moldova
Politică
Motivele pentru care Guvernul moldovean a luat împrumut de la cel al României

„În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea cerere de reexaminare asupra Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015.

Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015 vizează ratificarea unui acord de asistență financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro din disponibilitățile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Națională a României. Asistența financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranșe, iar scadența fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.

Luând în considerare Declarația comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la București la 27 aprilie 2010 și având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova — survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menționate — considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, din perspectiva considerentelor anterior expuse”, a menţionat Preşedintele României în scrisoarea adresată deputaţilor români.

 

Fluxul de știri
0