Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ar putea oare deveni Moldova atractivă pentru milionarii străini?

© Sputnik / Алена Матвееваaeroport аэропорт
aeroport аэропорт - Sputnik Moldova
Abonare
Economiștii consideră că procedura „de ademenire” a străinilor bogați pe calea acordării cetățeniei după o schemă simplificată există în mai multe țări, însă aceasta nu este o măsură urgentă pentru Moldova.

Chișinău, 8 nov — Sputnik. Sergiu Țurcanu. Milionarii străini, chiar și în calitate de potențiali cetățeni ai RM, nu ar fi în stare, după toate probabilitățile, să resusciteze economia țării noastre. Aceasta este opinia mai multor experți vizavi de propunerea Partidului Socialiștilor de a simplifica procedura de acordare a cetățeniei RM persoanelor străine care dețin în băncile din Moldova nu mai puțin de un milion de euro.

Expertul economic Viorel Gârbu afirmă că problemele economiei moldovenești necesită o soluționare sistemică.

According to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months. - Sputnik Moldova
Gastarbeiterii moldoveni aduc în ţară mai mulţi bani decât investitorii străini

„Desigur, oamenii pot veni la noi și pot obține cetățenia RM. Mai ales cei care se descurcă în afaceri și ar contribui la dezvoltarea economiei. Dar să pui accentul pe milionari… Ce s-ar întâmpla dacă ar fi aprobată o astfel de inițiativă? Toți s-ar repezi să capete cetățenia moldovenească? Problema economiei Moldovei nu constă în faptul că noi nu avem cetățeni-milionari, ci în faptul că la noi economia nu se dezvoltă. Statul nu acționează eficient în această direcție", a declarat economistul Gârbu.

Potrivit acestuia, procedura de „ademenire" a străinilor bogați — potențiali investitori să vină în țară poate avea uneori un efect benefic. Asemenea legi au fost adoptate în Spania, Marea Britanie și în alte câteva țări. Însă pentru Moldova acesta nu este lucrul cel mai important. În economia noastră există foarte multe probleme grave care trebuie soluționate urgent pentru ca economia să se poată dezvolta.

Analistul politic Valeriu Reniță apreciază cu scepticism șansele noastre de a atrage în țară investitori străini pe căi extravagante. El consideră că în cazul dat Moldova s-ar putea transforma într-o zonă tenebroasă unde s-ar adăposti milionarii certați cu legea.

Pentru a atrage investitori normali, este nevoie de un climat investițional normal pe care deocamdată nu-l avem.

Fluxul de știri
0