Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Cine stă cu pistolul la tâmpla președintelui?”

© Sputnik / Alexey Nikolsky / Accesați arhiva multimediaНеформальный саммит глав государств СНГ в Кремле
Неформальный саммит глав государств СНГ в Кремле - Sputnik Moldova
Abonare
De ce șeful statului nu își exercită atribuțiile oferite de lege, ci execută ordinile liderilor politici, în contradicție cu mecanismele stabilite de Legea Supremă?

CHIȘINĂU, 7 nov — Sputnik. De ce președintele nu consultă grupurile parlamentare și nu desemnează un candidat la funcția de prim-ministru, dacă Legea Supremă îl obligă să facă acest lucru? Aceasta este întrebarea pe care sociologul Octavian Racu i-o adresează șefului statului într-o scrisoare deschisă, plasată pe blogul autorului.

„Nu știu de ce nimeni nu a sesizat faptul că negocierile purtate de partidele parlamentare cu privire la desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru sunt… cu totul neconstituționale. Textul Constituției, Articolul 98(1), spune foarte clar: „După consultarea fracțiunilor parlamentare, președintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru". Adică, doar șeful statului este cel care decide figura care urmează să primească votul de încredere al Parlamentului. În cazul în care grupurile parlamentare resping trei candidați desemnați, președintele este obligat să dizolve Organul Legislativ. E și normal acest lucru, din momentul în care el reprezintă statul, este garantul suveranității, independenței și integrității statului, fapt care îl obligă să intervină în momente de extremă necesitate", scrie Octavian Racu.

Однако, большинство поддержало снятие депутатской неприкосновенности с лидера либерал-демократов Владимира Филата. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Viitorul preşedinte al Moldovei va fi ales tot de Parlament

Autorul scrisorii adresate președintelui Republicii Moldova se întreabă dacă nu cumva Nicolae Timofti este intimidat, șantajat de nu desemnează un candidat la funcția de premier.

„Ce avem, de fapt? Partidele negociază pe ascuns, apoi numesc candidatul, iar președintele doar consemnează formal decizia luată. Or, nimeni nu-l poate forța pe președinte să semneze un decret sau altul. De ce șeful statului nu își exercită atribuțiile oferite de lege, ci execută ordinile liderilor politici, în contradicție cu mecanismele stabilite de Legea Supremă? Cum pot trei sau patru lideri de partid să decidă informal ce decret  urmează să semneze șeful statului, subminându-i în acest fel autoritatea? Este șantajat sau intimidat? Dacă e așa, oare nu ar trebui să aflăm de ce? Să ne spună Serviciul de Informații și Securitate. Cine stă cu pistolul la tâmpla președintelui? Poate nu are capacitatea de exercițiu? Să ne spună medicii. Care este problema, în cele din urmă? Dacă vă simțiți amenințat, cereți ajutorul poporului. Eu cred că o bună parte a cetățenilor vă va susține. E de ajuns un apel sincer și deschis. Spuneți-ne, cine vă împiedică să exercitați drepturile constituționale?", mai întreabă Octavian Racu. 

Autorul scrisorii mai amintește că, dacă președintele țării se află în captivitatea cuiva, asta înseamnă uzurparea puterii de stat, iar persoanele care se fac vinovate de acest lucru sunt pasibile de pedepse severe, potrivit Articolul 339 al Codului Penal, sau potrivit Articolului 342 al Codului Penal care prevede răspundere penală pentru atentatul la viața președintelui.   

 

Fluxul de știri
0