Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova, în pragul crizei politice. Socialiştii cer explicaţii la CC

© PSRMVasile Bolea
Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Abonare
Socialiştii cer Curţii Constituţionale explicarea eventualelor acţiuni ale Preşedintelui ţării şi ale Parlamentului, în cazul în care Guvernul nu va fi învestit în decurs de 3 luni.

CHIŞINĂU, 6 noiembrie – Sputnik. Socialiştii au depus la Curtea Constituţională o sesizare, prin care cer explicarea modalităţilor legale de ieşire a ţării dintr-o eventuală criză politică.

Ei solicită interpretarea Constituţiei „referitor la modalitatea de ieşire a Moldovei dintr-o eventuală criză politică, ce se poate declanşa în cazul neinvestirii unui nou Guvern în termenul de 3 luni, prevăzut de Constituţie”.

Avocat Igor Ciuru - Sputnik Moldova
Politică
"PLDM a dus la Curtea Constituţională o sesizare găunoasă"

„Legea prevede că, în termen de 6 luni până la alegerile prezidenţiale, este imposibilă declararea alegerilor parlamentare anticipate. Totodată, în aceste 6 luni se poate crea o situaţie, în care Guvernul nu va fi ales în termenul de trei luni, prevăzut de Constituţia RM. Dorim să ştim dacă preşedintele ţării poate să declare alegeri anticipate în cazul căderii Guvernului, iar noul cabinet de miniştri nu va fi ales în decursul următoarelor trei luni”, a explicat deputatul Partidului Socialiştilor, Vasile Bolea, care a depus textul sesizării la Curtea Constituţională.

În opinia lui Bolea, „Legea supremă a ţării conţine dispoziţii contradictorii. În timp ce un articol prevede imposibilitatea dizolvării Parlamentului în decurs de 6 luni până la alegerile Preşedintelui ţării, altele prevăd că, în caz de nealegere a noului Guvern în termen de 3 luni, Parlamentul urmează să fie dizolvat”.

„Astfel, socialiştii cer Curţii Constituţionale clarificarea situaţiei în cauză şi explicarea eventualelor acţiuni ale Preşedintelui ţării şi ale Parlamentului în cazul neinvestirii Guvernului în decurs de 3 luni”, a precizat Bolea.

Fluxul de știri
0