CHIȘINĂU, 4 nov — Sputnik. În ajunul demiterii Guvernului Republicii Moldova condus de Valeriu Streleț, Cabinetul de Miniștri a aprobat lista ambasadorilor care vor reprezenta interesele RM în 11 țări, deși încă de la 17 septembrie comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană aprobase candidaturile reprezentanților noștri diplomatici în 19 țări ale lumii.
Întrebarea este, de ce anume înainte de demiterea guvernului Streleț au fost numiți doar 11 din cei 19 ambasadori? De altfel, în lista ambasadorilor care încă nu au fost aprobați figurează și doi liberal-democrați. Este vorba de Valeriu Ghilețchi propus să reprezinte Republica Moldova în SUA, și Vasile Bumacov — în Japonia.
La moment, ai apărut tensiuni între partidele proeuropene. Oficial, liberal-democrații nu se grăbesc să participe la negocierile pentru formarea majorității parlamentare și a noului cabinet de miniștri. Democrații însă au menționat că s-au săturat să-i tot aștepte pe colegii din PLDM. Totuși, negocierile pentru formarea unei noi alianțe deocamdată nu au pornit. În acest context, nu putem să nu ne întrebăm: este oare o simplă întâmplare că anume ambasadorii liberal-democrați s-au pomenit în lista celor care „așteaptă răspunsul"?
Secretarul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al RM, Anna Taban, a comunicat pentru Sputnik că la ședința din 28 octombrie a Guvernului au fost aprobate 11 din cele 19 candidaturi, deoarece MAEIE primise agrementul din partea a 11 țări.
Referitor la celelalte candidaturi încă nu a venit răspunsul, a spus Taban.
Potrivit acesteia, răspunsul la solicitarea agrementului de la celelalte opt țări poate întârzia în cazul statelor cu regim monarhic. Taban a menționat că toate cele 19 solicitări au fost expediate pe cale diplomatică, îndată ce comisia pentru politică externă și integrare europeană a aprobat candidaturile reprezentanților diplomatici.
„Procedura depinde în exclusivitate de acordul unei sau altei țări pentru numirea unei anumite persoane în calitate de reprezentant diplomatic al Moldovei. Până la ora actuală, am primit răspunsuri de confirmare pentru 11 ambasadori, iar Guvernul RM a aprobat în mod automat hotărârile respective, după care le-a transmis spre semnare președintelui republicii", a specificat Taban.
Aceasta a adăugat că, de când se află în funcție, nu s-au întâmplat cazuri ca un stat sau altul să nu-și trimită agrementul pentru numirea ambasadorului Moldovei pe teritoriul său. Totodată, orice stat are dreptul să accepte sau nu numirea în țara sa a ambasadorului din partea altei țări.
Lista ambasadorilor Republicii Moldova care au fost aprobați:
Corina Călugăru — reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei;
Ruslan Bolbocean — ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina;
Dumitru Braghiş — ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă;
Gabriela Moraru — ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel;
Veaceslav Dobîndă — ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Suediei;
Lilian Moraru — ambasadorul Republicii Moldova în Republica Franceză;
Mihai Gribincea — ambasadorul Republicii Moldova în România;
Valeriu Frija — ambasadorul Republicii Moldova în Republica Lituania;
Oleg Serebrean — ambasadorul Republicii Moldova în Republica Federală Germania;
Aureliu Ciocoi — ambasadorul Republicii Moldova în Republica Populară Chineză
Eugen Revenco — ambasadorul Republicii Moldova în Republica Letonia.
Lista ambasadorilor Republicii Moldova deocamdată neconfirmați
Vitalie Rusu — ambasadorul Republicii Moldovai în Cehia;
Oleg Țulea — ambasadorul Republicii Moldova în Ungaria;
Dumitru Socolan — ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia;
Vasile Bumacov — ambasadorul Republicii Moldova în Japonia;
Iurie Reniță — ambasadorul Republicii Moldova în Belgia;
Valeriu Ghilețchi — ambasadorul Republicii Moldova în SUA;
Ștefan Gorda — ambasadorul Republicii Moldova în Bulgaria;
Tudor Ulianovschi — ambasadorul Republicii Moldova în Elveția.